Najodgovorniji urednici režimskih medija

Predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Misije OEBS-a, nevladinog sektora i „radnici sedme sile” sastali su se u beogradskom Medija centru kako bi skrenuli pažnju na važnost preispitivanja uloge medija u sukobima devedesetih godina. Prošlog juna NUNS je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za ratne zločine protiv novinara, urednika i rukovodilaca u medijskim kućama koji se sumnjiče za ratnohuškačko novinarstvo.Nadežda Gaće, predsednica NUNS-a, objasnila je da ovaj potez ne smatraju nikakvim ekskluzivitetom ovog udruženja.
– Iznad novinara nalazili su se urednici koji su uz to bili i članovi glavnih odbora SPS-a i JUL-a, članovi parlamenta Srbije, Jugoslavije… Zato je teško poverovati da nisu znali šta rade – istakla je Nadežda Gaće.
Na okruglom stolu, ipak, nije odgovoreno na pitanje da li će moralna osuda onih koje NUNS smatra učesnicima u ratnoj propagandi prerasti i u krivične postupke.
–U ovom trenutku ne postoje pretpostavke za donošenje odluke o tome da li će biti pokrenut krivični postupak protiv nekih novinara za ratno huškanje tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji – rekao je Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine.


V.M.D.

Tagovi

Povezani tekstovi