UNEM osuđuje napade na B92 i TV In

„Mešanje politickih stranaka u profesionalni i nezavisni rad novinara i medija, ne može se shvatiti drugačije nego kao direktan pritisak na novinarsku profesiju. Od novinara se, izgleda, traži da izjave poltičara tretiraju kao konačnu, pravosnažnu presudu. I da optuženog smatraju obespravljenim i nedostojnim pojavljivanja u javnosti“, piše u saopštenju.


U saopštenju UNEM navodi da „da je cilj tih političkih pritisaka ograničavanje slobode informisanja u Crnoj Gori i Srbiji“.


UNEM navodi da organizovana kampanja nakon gostovanja Stanka Subotića na televizijama IN i B92 predstavlja direktno ugrožavanje osnovnih principa novinarstva, ali i atak na civilizacijski standard da se mora čuti i druga strana.


„Poštovanje pretpostavke nevinosti je princip koji mediji moraju poštovati. Pomenute televizije su u svom radu u konkretnom slučaju upravo demonstrirale poštovanje visokih standarda novinarske profesije“, piše UNEM.


„Beskrupuloznom političkom kampanjom i pritiscima posljednjih dana pokušava se uticati na medije da se ogriješe o ove principe“.


U saopštenju se ukazuje da je poštovanje slobode informisanja kamen temeljac demokratije svih država, a u Crnoj Gori je garantovano i Ustavom i svim medijskim zakonima.


UNEM će obavijestiti sve relevantne organizacije i institucije koje prate slobodu informisanja i izražavanja u svijetu sa pokušajima ugrožavanja ovih sloboda u Crnoj Gori i Srbiji i zatražiti adekvatnu reakciju na ove pojave.

Tagovi

Povezani tekstovi