Osveta tajkuna

Beograd – Domaći tajkuni spremaju udar na državu!
Uzdrmani ekonomskom krizom, reformom pravosuđa i najavom vlasti da će se obračunati sa svima koji su ogrezli u korupciji, moćnici na sve načine pokušavaju da povrate poljuljane pozicije.
Sve učestalija kritika reorganizacije sudstva, i to preko medija koje kontrolišu i iza kojih stoji upravo kapital nekih od najmoćnijih srpskih biznismena, potajno šurovanje sa sindikatima, ali i ostavka guvernera centralne banke Radovana Jelašića, neke su od ključnih tačaka plana tajkuna u destabilizaciji države.
Rešenost države da se razračuna s kriminalom, praćena velikim akcijama zaplene mafijaške imovine, takođe je na udaru kritike kriminalaca i tajkuna.
Samo za prvih godinu dana primene Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom zaplenjeno je više od 2,5 miliona evra, 56 objekata i preko 100 automobila.
Od toga, Direkcija za upravljanje privremeno konfiskovanom imovinom mesečno ima oko 20.000 evra priliva od davanja u zakup najvećeg dela zaplenjenih nepokretnosti. Pa ipak, neretko mediji koje kontrolišu tajkuni ove rezultate osporavaju.
Advokat Božo Prelević smatra da je segment reforme pravosuđa koji se odnosi na zaplenu imovine veoma važan i da ga ne treba nipodaštavati.
– Mi smo preslikali italijanski sistem i on zaista može da predstavlja veliki udar na organizovani kriminal. Tu treba biti i oprezan, jer nije svrha samo oduzeti imovinu, to je samo pomoćno sredstvo, a prevashodni interes građana jeste da se svi ti postupci dovedi do kraja. Kriminalce treba lišiti imovine, i ta akcija je za svaku pohvalu – smatra Prelević.
Predsednica ASNS Ranka Savić kaže da tajkuni deluju i preko nekih sindikata.
– Srpski tajkuni tesno sarađuju s političarima, ali i sa sindikalcima. Kad neko ima toliki kapital i moć, on može da deluje u svim segmentima društva. Odjednom se pojavljuje predlog da se smanje doprinosi, i to pošto se jedan sindikalni vođa sastao s nekim glavnim tajkunima. To tako ide – taj sindikalac ima cenu, a s druge strane, nijedan tajkun neće reći direktno Vladi da treba da smanji namete poslodavcima, nego će to tražiti sindikat. Za šaku dolara, ovde se mnogo toga može – ističe Savićeva.
Kolika je moć tajkuna, ona kaže da najbolje odslikava „slučaj Šarić“.
– Tek kad su mediji počeli da izveštavaju o njima, a država da im pleni imovinu, kao i većina običnih građana, saznala sam za njih. Lično, ne verujem da neko može toliko da kupuje po Srbiji a da država to ne zna – ubeđena je predsednica ASNS.

Tagovi

Povezani tekstovi