Generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Vladimir Antić traži dve godine zatvora za novinarku Pištaljke

pistaljka_-_logotip

Generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Vladimir Antić traži zatvorsku kaznu za novinara Pištaljke Snežanu Đurić, jer je izveštavala o odmazdi koju je sprovodio nad uzbunjivačem. Antić, politikolog i novinar, koji se obračunavao sa uzbunjivačima otkazima i disciplinskim postupcima i za vreme čijeg mandata su Veslački savez Srbije suspendovali i Svetska veslačka federacija zbog dugova i Olimpijski komitet Srbije zbog niza nepravilnosti u radu, već je tužio Pištaljku zbog izveštavanja javnosti o ovom slučaju, a sada je otišao i korak dalje pa krivično goni novinara.

 

 

Antićev rad u savezu obeleželila je i krivična prijava koju je podnelo Ministarstvo sporta zbog sumnje na krivično delo falsifikovanje isprave u vezi sa organizacijom Svetskog prvenstva u veslanju u Beogradu 2023. godine, saznajemo iz Prvog osnovnog tužilaštva.

 

Dok se savez suočava sa najmanje dve istrage, njegov čelnik Vladimir Antić privatnom krivičnom tužbom za novinarku Pištaljke traži kaznu zatvora od dve godine zbog toga što je uz tekst objavljena njegova fotografija, koja je preuzeta i potpisana sa zvaničnog sajta Veslačkog saveza Srbije. Pored zatvora zbog krivičnog dela „neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka“, tužbom traži i da se novinar krivično osudi za uvredu i plati kaznu u iznosu od 450.000 dinara, kao i naknadu štete zbog „pretrpljenog duševnog bola usled povrede časti i ugleda” u iznosu od 200.000 dinara.

 

Uprkos tome što tužbom nije demantovan nijedan navod iz teksta i što je korišćena fotografija javno dostupna na sajtu udruženja finansiranog iz budžeta RS, Drugi osnovni sud u Beogradu prihvatio je da sudi po ovom predmetu i zakazao je prvo ročište za septembar ove godine.

 

Da je cilj ove Antićeve tužbe, kao i prethodne, zastrašivanje novinara i pritisak na novinare da ne pišu o poslovanju sportskog udruženja koje se finansira novcem građana, svedoči i to da spornim i uvredljivim u tekstu Antić smatra i citirane delove iz tužbe koju je sam ranije podneo protiv Pištaljke.

 

Antić je obe tužbe iskoristio i da diskredituje uzbunjivače, navodeći da osobe koje su na nepravilnosti ukazivale nisu uzbunjivači. U novoj tužbi dodatno je istakao i da uzbunjivač nije dobio zaštitu suda. Kako je izgledalo suđenje po Zakonu o zaštiti uzbunjivača, na čiju se presudu Antić pozvao, pokazuje to da sud nije smatrao da je prijavljivanje nepravilnosti u rukovođenju državnim sportskim udruženjem od javnog interesa, o čemu je Pištaljka pisala. Iako presuda nije pravosnažna, jer su se advokati Pištaljke koji uzbunjivača zastupaju žalili, Antić je, ohrabren ovakvom odlukom suda tužio prvo Pištaljku, a zatim i novinara Pištaljke.

 

Vladimir Antić Veslačkim savezom Srbije upravlja tako što je ovaj savez doveo u centar mnogobrojnih skandala. Svetska veslačka federacija suspendovala je savez zbog duga za organizaciju dva svetska takmičenja i zbog toga zabranila veslačima Srbije učešće na predstojećim Olimpijskim igrama, što su preneli i svetski mediji. Domaćim medijima je Antić zapretio tužbom, a Pištaljku i tužio zbog pisanja o ovom slučaju. Suspenzija Veslačkog saveza Srbije ukinuta je tek nakon što je država iz budžetske rezerve vratila dug svetskoj federaciji.

 

Pored toga, u maju je Svetska veslačka federacija ponovo intervenisala, ovoga puta na odluku Veslačkog saveza Srbije da oduzme pravo takmičenja u kvalifikacijama za Olimpijske igre dvojici veslača iz Veslačkog kluba Partizan koji imaju najviše izgleda da osvoje visok plasman. Praveći presedan, Svetska veslačka federacija donela je odluku da timu Martin Mačković i Nikolaj Pimenov omogući da se takmiči u kvalifikacijama u Lucernu i oni su tamo izborili plasman na Olimpijske igre. Kako su iz federacije naveli, presedan je napravljen kako bi se zaštitili veslači i sprečila „nepopravljiva šteta”.

 

Prošle nedelje, Svetska veslačka federacija ukazala je Ministarstvu sporta i Olimpijskom komitetu Srbije na ovaj događaj i zahtevala da se problemi sa radom Veslačkog saveza Srbije reše u roku od mesec dana, upozoravajući na ponovnu suspenziju domaćeg saveza. Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Srbije je iz ovog razloga suspendovao VSS iz članstva i pokrenuo postupak protiv saveza zbog moguće povrede Etičkog kodeksa Međunarodnog olimpijskog komiteta.

 

„Događaji pred početak kvalifikacione olimpijske regate u Lucernu doveli su do situacije koju Svetska veslačka federacija više nije spremna da prihvati. Vođeni dugoročnim interesom za sportiste iz Srbije, Svetska veslačka federacija navela je da je posvećena preduzimanju čvrstih mera kako bi zaustavila delovanje VSS koje karakterišu kao direktne poteze na štetu naših veslača”, navodi se u saopštenju Olimpijskog komiteta Srbije.

Antićev advokat sam sebe izabrao da zastupa VSS

 

Vladimira Antića u postupku protiv novinara Pištaljke Snežane Đurić zastupa advokat Veslačkog saveza Srbije Aleksandar Ninković. Ninković je, kako se navodi na zvaničnom sajtu VSS-a, član Izvršnog odbora ovog sportskog udruženja. Na sednici Izvršnog odbora u avgustu 2020. godine, kada je i sam bio njegov član, Ninković je zajedno sa ostalim članovima izglasao da u određenom sudskom sporu VSS umesto Advokatske kancelarije Jeličić zastupa lično on, čime je sam sebi dodelio posao.

 

 


Priloženu dokumentaciju pregledajte na sajtu Pištaljke.

 

Izvor: Cenzolovka

Tagovi

Povezani tekstovi