Sejdinović o napadu na Cvijića: Plašim se da se ovo neće završiti adekvatnim sankcijama protiv Lađevića

Nedim Sejdinović, Foto: N1
Nedim Sejdinović, Foto: N1

Novinar Nedim Sejdinović se nada da napad na novinara Vuka Cvijića nije početak jedne nove faze – da to verbalno nasilje, počne da prelazi u fizičku nasilja. „Ako uđemo u tu fazu, zaista se plašim da će posledice biti nesagledive”, ocenio je.

 

Sejdinović smatra da napad na novinara Vuka Cvijića koga je u centru Beograda juče pesnicama udario direktor tabloida Srpski telegraf Milan Lađević  “nije niko naredio odozgo, nego je izašlo iznutra”.

 

“Mi kao društvo hodamo po nagaznim minama, po minskom polju nasilja koji je posejano pre svega sa vrha države, potom od medija i od same te dominantne kulture, da je samo pitanje kada će koja mina da eksplodira”, ocenio je Sejdinović u emisiji “Novi dan”.

 

On se nakon napada na Cvijića setio svog teksta koji je napisao pre dve godine, u kome je istakao da su takozvani novinari i urednici, upotrebili sve moguće što su mogli da smisle protiv i opozicije, i novinara, i nezavisnih medija, i uopšte kritičara vlasti ili neprijatelja.

 

“Preostalo nam je još samo da nas tuku po ulicama, i evo, nažalost, to nije bila hiperbola, nažalost je ona završila u stvarnosti”, ukazao je novinar.

 

Dodao je da se iskreno nada da ovo nije početak te jedne nove faze, na koju su upozoravali.

 

„Da tako dugo targetiranje, prozivanje, proglašavanje za neprijatelja, neka vrste moralne panike protiv nezavisnih novinara, ali i ne samo nezavisnih novinara, ne smemo nikad zaboraviti da su i mnogi drugi, pa čak i neki opozicioni političari i nevladini aktivisti ugroženi.“, ocenio je novinar.

 

Nada se da to nije ona faza koje smo se plašili – da to verbalno nasilje, počne da prelazi u fizičko nasilje.

 

„Ako uđemo u tu fazu, zaista se plašim da će posledice biti nesagledive”, rekao je Sejdinović.

„Čak ni Vučić više ne bi mogao da zaustavi ono što je sam produkovao“

 

Prema njegovim rečima ova vrsta napad je kao kada zapalite neki požar i kad se on otme kontroli, vi onda to ne možete da konrolišete.

 

“Ja mislim da čak i da vrh vlasti odjednom odlučio da ovo nasilje, koje je zapravo Vučić pre svega sa vrha i njegovi ljudi produkovali, da zaustavi, ja mislim da ne bi imao moćnih mehanizama da to učini, jer su sve institucije koje bi trebalo da se bave borbom protiv nasilja, prevencijama, potpuno uništene”, objasnio je.

 

Na pitanje kako će institucije u ovom slučaju da reaguju, Sejdinović podseća da napadi i ubistva na novinare nisu imali epilog.

 

Dodaje da postoji Radna grupa za bezbednost novinara i da je mnogo tu naprora uloženo, ali “rezultati nisu adekvatni”.

 

“Jako se plašim da se ni ovo neće završiti adekvatnim sankcijama protiv gospodina Lađevića. Mislim da će se tu dešavati neki proces, da će se tu neke stvari, kako bih rekao, završiti u nekom sudskom procesu, ali mislim da na kraju nećemo imati adekvatne sankcije”, zaključio je Sejdinović.

Izvor:N1

Tagovi

Povezani tekstovi