Jedna prijava, a sto prekršaja

Kršeni su, u više navrata, i Zakon o radiodifuziji i Zakon o javnom informisanju.
Broj građana koji ne plaćaju RTV pretplatu drastično se razlikuje od broja onih koji su zbog neplaćanja tuženi sudu, ocenio je Nemanja Nenadić, jedan od članova ovog tima:
– Naplativost pretplate nije veća od 74 odsto. U nekim krajevima tek petina domaćinstava plaća pretplatu. A broj tužbi zbog ovog prekršaja prošle godine bio je svega 116.000.
Nenadić se osvrnuo i na odluku RRA da protiv svakog od nacionalnih TV emitera podnese po jednu prijavu zbog kršenja pravila o oglašavanju. Jer, razlika u broju prekršaja je drastična – od šest koliko je u januaru načinio Foks, preko RTS sa 33, Pinka – 36, B 92 – 63, pa do Hepija sa 102.
Problematičan je i pravilnik o radu kablovskih emitera.
– RRA nema zakonski osnov da ga donese. Zato bi bilo potrebno izmeniti Zakon o radiodifuziji, jer će u suprotnom pravilnik moći lako da bude oboren pred USS – upozorio je Nenadić.
Problem sa kojim država mora da se izbori, rekao je prof. Rade Veljanovski, član monitoring tima, jesu piratske radio-stanice. Jer, iako postoje tri zakona koja bi trebalo da zaustave njihov rad, one i dalje emituju program.


I.M.                           
 

Tagovi

Povezani tekstovi