Predstavnica OEBS-a za medije osudila napad na novinara Vuka Cvijića

Snimak ekrana: N1
Snimak ekrana: N1

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Teresa Ribeiro napisala je na svom Iks (X) profilu da je „nedopustiv“ fizički napad na novinara Vuka Cvijića u Beogradu.

 

„Nedavni napad na novinara Vuka Cvijića u Srbiji je nedopustiv. Pridružujem se misiji OEBS-a u Srbiji u pohvali policije i tužilaštva na njihovoj brzoj reakciji koja treba da dovede do detaljne istrage i do zadovoljenja pravde“, napisala je Ribeiro.

 

Dodala je da je „nasilje protiv novinara napad na medijske slobode“.

 

 

Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji je u sredu izrazila žaljenje zbog fizičkog napada na novinara Vuka Cvijića.

 

„Pohvaljujemo brzu reakciju tužilaštva i policije u skladu sa odlukom Minstarskog saveta OEBS-a o bezbednosti novinara, oko koje su se 2018. godine složile svih 57 zemalja učesnica, uključujući i Srbiju“, napisali su iz OEBS-a na društvenoj mreži Iks.

 

 

Redakcija političkog nedeljnika Radar saopštila je 29. maja da je njihov novinar Vuk Cvijić napadnut u centru Beograda.

 

U otvorenom pismu redakcije navedeno je da ga je napao Milan Lađević, urednik prorežimskog Srpskog telegrafa, u prisustvu još jednog novinara tog tabloida.

 

„Ni udarac pesnicom u vilicu i obaranje na zemlju nisu bili dovoljni, već i pre nego što je policija izašla na uviđaj, redakcija Srpskog telegrafa je, po običaju, lansirala na svom portalu lažnu vest u kojoj navode da je Cvijić nasrnuo na Lađevića“, navela je redakcija Radara.

 

Srpski telegraf je na svom portalu objavio da je Vuk Cvijić „iz čista mira napao suvlasnika Medijske mreže Milana Lađevića, čak mu se unosio i u facu, a onda je počeo da mu preti“.

 

„On je inscenirao da sam ga ja odgurnuo. Pretio mi je i policijom“, tvrdi Lađević.

 

Više javno tužilašto u Beogradu naložilo je utvrđivanje „svih okolnosti pod kojima je došlo do sukoba između dvojice novinara“, rečeno je za Betu u ovom tužilaštvu.

 

Radar je u četvrtak objavio nalaz lekara sa Vojno-medicinske akademije (VMA), kojim se potvrđuje da je novinar Radara Vuk Cvijić zadobio povrede u predelu vilice sa desne strane.

 

Izvor: RSE

Tagovi

Povezani tekstovi