16 godina od smrti Dade Vujasinović

Otac Dade Vujasinović Radislav Vujasinović podsetio je okupljene prijatelje, kolege i rodbinu, da su u telu njegove kćerke pronađena dva filcana čepa ispaljena iz lovačke puške.


„Pa, molim vas lepo, ni medved se ne ubija sa dva patrona iz lovačke puške“, kazao je on osporavajući još jednom verziju o samoubistvu koja je znanično bila na snazi do januara prošle godine.


Vujasinović je naglasio da je istraga ponovo pokrenuta zahvaljujući angažovanju dela novinara u Srbiji.


„Mi roditelji smo bili uporni… stvar je ponovo krenula kad smo dobili pomoć jednog dela Dadinih kolega. Zna se gde je (istina) od početka. Sada kažu pojavili su se novi elementi. Pa, čekajte, obdukcioni nalaz je urađen drugog dana posle ubistva, i novi elementi koje sada pominje policija… oni su bili poznati i pre 16 godina, ali niko nije hteo da ih koristi“, kazao je Vujasinović.


Prvi put od 8. aprila 1994. godine pomenu je prisustvovala i predstavnica Ministarstva kulture Srbije.


„Istina o ubistvu Dade Vujasinović potrebna je i sadašnjoj i budućoj generaciji novinara i kao svedočanstvo i kao opomena da novinari nikada više ne stradaju zbog svojih reči“, kazala je posle pomena medijima Danica Nogo.


Prema rečima predsednice NUNS-a Nadežde Gaće kolege iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije i njeni roditelji nijednog trenutka nisu poverovali da je reč o samoubistvu.


„Nažalost, živimo u Srbiji i trebalo je da prođe više od 14 godina da slučaj Dade Vujasinović bude na pragu procesuiranja na pravi način. NUNS zna da postoje dokumentacije u raznim tajnim službama u Srbiji, nekada je to bio KOS, sada su Bezbednosno-vojna agencija i BIA, i mi smo tražili da se upravo ti dokumenti dostave pravosudnom sistemu i NUNS-u. Uvereni smo da će ubistvo Dade Vujasinović biti na pravi način na sudu i dokazano“, kazala je ona.


Odgovarajući na pitanje da li ta dokumenta sadrže dokaze potrebne za suđenje, Nadežda Gaće je izrazila uverenje da su u njima dokazi koji nisu do sada korišćeni i naglasila kako u NUNS-u veruju „da će snaga pravosudnog sistema u Srbiji ovog puta pobediti“.


Komentarišići suprotstavljene izjave tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića o istragama o ubistvu novinara u Srbiji Nadežda Gaće je kratko kazala: „Rekla bih da samouverenost gospodina Dačića ne odgovara stvarnosti“.


Pomenu je prisustvovao i član uprave Udruženja novinara Srbije Branko Žujović.


Iako je prvom istragom bilo zaključeno da je izvršila samoubistvo, još nisu poznate okolnosti pod kojima je preminula. Dada Vujasinović pronađena je mrtva u porodičnom stanu u Beogradu 8. aprila 1994. godine. U to vreme, zvanična verzija o njenoj smrti glasila je da je izvršila samoubistvo, pucnjem u grudi iz lovačke puške sačmarice.


Istraga je obnovljena četiri godine kasnije, 1998, a Okružni sud u Beogradu je po predlogu tužioca, u novembru 2006. godine, naložio novo sudsko-medicinsko i balističko veštačenje „pošto ranije obavljena veštačenja nisu bila saglasna“.


Tek posle 15 godina, u januaru 2009. okružni tužilac u Beogradu podneo je policiji zahtev da prikupi dokaze o ubistvu Dade Vujasinović.


Zahtev Tužilaštva zasnovan je na veštačenju koje je po nalogu Okružnog suda u Beogradu, u maju 2008. godine obavio svetski poznati balističar Vladimir Kostić, koje ukazuje da je Vujasinovićeva „najverovatnije ubijena“.


Portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić izjavio je juče da je slučaj smrti Dade Vujasinović jedan od najvažnijih predmeta i imaće najveći mogući prioritet u radu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.


Direktor policije Milorad Veljović kaže da policija i dalje radi na slučaju Dade Vujasinović i objašnjava da je taj predmet „na neki način bio završen po nalazu veštaka – da je došlo do samoubistva“, ali da su se naknadno pojavili neki novi momenti prema kojima postoji mogućnost da je u pitanju ubistvo.


Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da ga je prethodni ministar Dragan Jočić obavestio da je „policija završila istragu o svim slučajevima ubistva novinara i da je tužilaštvo na potezu“.


Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević nedavno je istakao da postoji određeni pomak u pretkrivičnom postupku za ubistvo Slavka Ćuruvije, ali da dalje postupanje Tužilaštva u tom predmetu u najvećoj meri zavisi od uspeha policije u prikupljanju nedostajućih dokaza, na osnovu kojih bi se mogli identifikovati izvršioci.


Postupak u vezi s utvrđivanjem uzroka smrti Vujasinovićeve nalazi se u fazi pretkrivičnog postupka.

Tagovi

Povezani tekstovi