Šabić: Sukcesivno izricanje kazni do 200.000 dinara

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić , rekao je agenciji Beta da je taj instrument predviđen Zakonom o upravnom postupku za izvršenje nenovčanih obaveza.


– On se sastoji u tome da se, kao mera, sukcesivno izriču penali, odnosno novčane kazne do ukupnog iznosa od 200.000 dinara. Izriču se sukcesivno sve dok se ne izvrši obaveza – kazao je on.


Ukoliko poverenikoV nalog ne bude poštovan ni posle maksimalne kazne, Vlada će prinudno obezbediti izvršenje. Šabić je rekao da je i ranije tražio da to čini Vlada Srbije, ali da ona to nikada nije radila i da sada to stavlja u nadležnost poverenika.


– Mogu da kažem da ako ova institucija (poverenik) dobije ta ovlašćenja, da će ih i koristiti i staviti u funkciju ostvarivanja prava građana, da će ta ovlašćenja primenjivati striktno i bez diskriminacije – kazao je on i dodao da to neće eliminisati potpuno probleme u primeni Zakona.


Šabić je ocenio da su usvojene izmena Zakona potvrda onoga što je dogovoreno na nedavnom sastanku sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem.


– Nadam da će uskoro stići još jedna potvrda onoga što je dogovoreno sa premijerom. Ministar za državnu upravu je nedavno najavio da to ministarstvo, koje je zaduženo za pokretanje prekršajnih postupaka priprema veliki broj prekršajnih prijava. Broj koji će možda biti veći od ukupnog broja prijava koje su podnete u proteklih pet godine – kazao je on.


Beta

Tagovi

Povezani tekstovi