Đorđe Vlajić predsednik NUNS-a

Đorđe Vlajić, novinar BBC-a izabran je u subotu na Skupštini Nezavisnog udruženja novinara Srbije za novog predsednika te asocijacije. Za njegov izbor glasalo je 143 od ukupno 158 delegata. Za članove Izvršnog odbora NUNS-a izabrani su Dragan Janjić, Brankica Stanković, Ljubomir Živkov, Jelka Jovanović, Vukašin Obradović, Željko Bodrožić, Mijat Lakićević, Senka Vlatković, Amela Bajrović i Dušan Radulović. Skupština je nakon rasprave usvojila izveštaj o radu koji je podnela predsednica Udruženja u prethodna dva mandata Nadežda Gaće.


„Ključni prioritet će biti snaženje profesije i njene pozicije u društvu. Smatram da je novinarstvo na mnogo načina ugroženo u Srbiji i zbog političkih pritisaka, ekonomskih pritisaka, nerešenih vlasničkih odnosa u medijskoj sferi. Uz to verujem da će morati dosta da se radi na ojačavanju pozicije samih novinara u firmama u kojima rade, da se nađe način da se dođe do čvršćeg ugovornog odnosa poslodavaca i novinara. Bilo bi idealno napraviti kolektivni ugovor kao za druge profesije. Mislim da se u Srbiji moraju pretresti medijski zakoni, počev od Zakona o javnom informisanju, delimično zato što ih je vreme pregazilo, a dobrim delom i zato što dolaze nova vremena, digitalizacija“, rekao je Vlajić.


On je istakao i da će NUNS u narednom periodu nastojati da uradi sve kako bi se mediji rasteretili pritisaka iz sfere biznisa i drugih interesnih grupa i stvorili mehanizmi da se oni svedu na najmanju moguću meru.


Obrazlažući izveštaj o radu prethodne dve godine, Nadežda Gaće je naglasila da je „najvažnija u njenom mandatu bila odluka da se pokrene pitanje odgovornosti novinara u ratnoj propagandi devedesetih“.


„Ponavljam, ne šaljemo nikoga od novinara u zatvor, neko je to radio svesno, neko nesvesno, neki iz straha, ali smo postavili pitanje odgovornosti glavnih i odgovornih urednika i direkora moćnih medija u to vreme, kao što su RTS, Politika, Novosti, Dnevnik, jer je govor mržnje bio deo strašne ratne propagande“, rekla je dosadašnja predsednica. U raspravi je, između ostalog, istaknuto da je NUNS imao uspeha u decentralizaciji svoje delatnosti i da se približio novinarima u celoj Srbiji. Oštro je kritikovan angažman Udruženja na donošenju Zakona o informisanju.


„Zakon je usvojen sa nekoliko katastrofalnih odredbi koje su u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Srbije i članom 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima. To stavljam na dušu predsednici Nadeždi Gaće jer je podržavala taj predlog“, rekao je jedan od učesnika u raspravi Rade Veljanovski.


Skupština NUNS-a zatražila je još jednom da se ubistva novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića prebace u nadležnost Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal, a zahtevaće i obustavu postupka protiv urednika Čačanskih novina Stojana Markovića.

Tagovi

Povezani tekstovi