Ubijen jer je radio svoj posao

Nekoliko desetina Ćuruvijinih prijatelja i poštovalaca odali su poštu i položili vence u Svetogorskoj ulici u Beogradu, na mestu na kom je Slavko Ćuruvija ubijen pre 11 godina, na Uskrs i u vreme NATO bombardovanja.
Šef delegacije Komisije EU u Srbiji Vensan Dežer pozvao je vlasti u Srbiji da privedu kraju istrage i procesuiraju odgovorne za ubistvo novinara Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića. „Ćuruvija je ubijen jer je svoj posao obavljao braneći slobodu štampe i govora“, kazao je Dežer. Prijatelj ubijenog novinara i predsednik SPO Vuk Drašković kazao je da je poznato da je tadašnji predstavnik državne bezbednosti Ratko Romić prevezao ubice posle zločina i da je o svemu bio obavešten tadašnji šef beogradske državne bezbednosti Milan Radonjić. „Svi znamo ko je bio šef države i njegova žena i ko je sve naređivao“, rekao je Drašković i upitao zašto svi pokušavamo sebe da ubedimo da ne znamo ko je ubio Slavka Ćuruviju.
Predsednik NUNS-a Đorđe Vlajić kazao je da su Ćuruviju streljali i da se predstavnici NUNS-a svih 11 godina od zločina pitaju ko je odgovoran i ko je to uradio. „Nastavićemo da postavljamo to pitanje sve dok se ne otkriju ubice i nalogodavci“, kazao je on. Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović podsetila je da su u Srbiji već deset godina na vlasti demokratske snage, da su sve stranke bile u vladajućim koalicijama i da niko nije otkrio odgovorne za taj zločin. Ministar kulture Nebojša Bradić ocenio je da je danas položaj novinara bolji nego pre 11 godina kad je ubijen Ćuruvija i da je „u temelj tog boljeg ugrađena i njegova žrtva“.
– Nerasvetljena ubistva Čuruvije, Dade Vujasinović, gardista na Topčideru i mnoga druga imaju istu pozadinu i zato nema epiloga. Iza njih su stajali pripadnici Miloševićevih tajnih službi ili njihovi još uvek moćni ostaci. Cilj je uvek bio falsifikovati isinu, sprečiti ozbiljnu sudsku istragu i slučaj staviti ad akta, poručio je Vladan Batić, poslanik DHSS i advokat porodica ubijenih gardista. Batić predlaže tužilaštvu da istovremeno prouči slučajeve ubistva gardista i Dade Vujasinović „što može biti putokaz u daljem toku postupka“.


N.D.

Tagovi

Povezani tekstovi