I malim ljudima treba velika televizija

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski smatra da, zarad kvaliteta programa, na svim nacionalnim RTV stanicama treba da bude više dečjih i obrazovnih emisija. Podsetio je na to da su na to obavezni, kao javni servisi, samo RTS i RTV.
– Nekad smo imali odličan dečji i obrazovni program, pa nema opravdanja što ih sada nema ili nisu kvalitetni – ukazao je on, dodajući da RTS sa samo dva kanala i nema previše prostora u svojoj šemi.
Nataša Ristić iz Centra modernih veština je ocenila da je, otkako se pojavilo više medija, većina komercijalnih, postalo jasno da dečji i obrazovni programi ne donose profit, ali oni moraju da postoje.
Naglasila je i zakonsku odgovornost, pre svega javnog servisa, da novac koji ulažu svi bude namenjen i programu za decu i mlade. Urednica dečjeg i školskog programa RTS-a Nataša Drakulić tvrdi da njena firma nije zakazala, jer je“prošle godine proizvedeno je 4.923 minuta programa, a od početka ove 1.659″, te da je njena redakcija “televizija u malom”. Pravi igrane serije, dokumentarne i šou programe, putopise, muzičke emisije, naučne, obrazovne… No, upozorila je na to da „trenutno i veliki, daleko komercijalniji projekti, imaju problema s finansijama.
– Veliki problem je i što današnja deca imaju mnogo više mogućnosti da biraju ono što će gledati putem Interneta, raznih sadržaja na DVD-u ili kablovskoj – kazala je ona. Direktor i glavni urednik RTV „Studio B“ Aleksandar Timofejev kaže da je „praviti obrazovni program skupo i vrlo često ne donosi rejting, ali suština elektronskih medija nije samo to. Cilj je postojanja privatnih“.

Tagovi

Povezani tekstovi