Knjige poklonjene i uzvraćene

Poklon je i uzvraćen pošto je Dragoslav Ćirković, predsednik najveće gradske opštine Medijana, Danasu uručio paket knjiga u izdanju te opštine. Redakcija Danasa je, pak, već tradicionalno, poklonila izvestan broj knjiga iz svoje izdavačke delatnosti Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“ u Nišu. Štand Danasa su pored ostalih posetili i generalni konzul Bugarske u Srbiji Georgi Jurukov, više odbornika Skupštine grada koji su odlučili da baš tako iskoriste pauzu u jučerašnjem zasedanju, među kojima i cela odbornička grupa LDP-a, čelnici Departmana za novinarstvo Filozofskog fakulteta u Nišu, nekoliko univerzitetskih profesora, pojedini republički i gradski čelnici UGS „Nezavisnost“, neki funkcioneri gradske uprave i pravosuđa, direktor Internacionalnog festivala „Nišvil“ Ivan Blagojević….


Prvi na štandu, već ujutru, bili su predstavnici prijateljske Niš art fondacije, Radovan Lale Đurić, Jovan Ćirilov i Kristina Ristić. Fondacija je sinoć u DIN „Filip Moris“ organizovala izložbu „Mladi 2010“, na kojoj su predstavljeni radovi 62 najbolja autora sa Nacionalnog konkursa za mlade slikare, čemu je naš list juče posvetio specijalni dodatak. Povodom akcije Danasa i izložbe NAF-a u Nišu su bili i predsednik Upravnog odbora Danasa Dušan Mitrović i glavni i odgovorni urednik lista Zoran Panović. Naravno, „Hiljadu poklona…“ nije moglo da prođe bez nekoliko „vrednica“ iz marketinga i prodaje, koji su uprkos „znoju lica svog“, jedva stizali da „zadovolje“ sve zainteresovane.


– Poštujem hrabrost onih koji rade neke javne poslove, da izađu i sretnu se sa građanima za koje inače rade i pitaju – kako mi to radimo? Šta je dobro, a šta je loše, spremni smo to da čujemo. List Danas je jedan od retkih koji jako poštujem i bez kojeg ne počinjem svoj radni dan. Važno mi je da to što u Danasu piše promislim dobro kao političar. Gledam na šta Danas ukazuje, jer nema dileme da vaš list jasno vidi šta je u društvu dobro, a šta loše. Raduje me što u Srbiji postoji takav „semafor“ koji nama, političarima, pokazuje kada je „žuto trepćuće“. Danas je takav semafor i svetlo, upozorava nas, kako ne bismo naišli na „crveno“ – rekao je predsednik gradske opštine Medijana Ćirković.


I generalni konzul Bugarske Jurukov svaki radni dan neizostavno počinje s našim listom. – Ova akcija Danasa, i svi prijatelji koje je on uspeo da okupi, za mene su događaj dana u Nišu. Takvi događaji Nišu nedostaju – rekao je on, uz kompliment da je Danas verovatno „najevropskija novina u Srbiji“. Đokica Jovanović, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu, inače Nišlija, slaže se sa ovakvom ocenom, uz konstataciju, gotovo slogan – „Čitam Danas i kada sam ljut na njega“. Čelnici sindikata UGS „Nezavisnost“ i direktor „Nišvila“ Blagojević, pak, razgovarali su sa Dušanom Mitrovićem o budućoj saradnji.


Na štand Danasa došle su i brojne kolege. Ekipa Niške televizije (NTV), na kojoj je prethodnog dana dopisnica iz Niša u rubrici „Periskop“ najavila akciju, došla je i da snimi događaj. Na licu mesta našao se i glavni i odgovorni urednik NTV Dragan Miljković. Posetile su nas i neke kolege iz Televizije „Pet“, na kojoj je akcija Danasa takođe najavljena u jučerašnjem Jutarnjem programu. Našli su se tu i novinari agencija Beta i Srna, dnevnog lista „Blic“, nedeljnika „Ekonomist“, ali i hodajuća „legenda“ novinarstva u Nišu, Saša Dimitrijević, koji živi na relaciji Norveška-Srbija.


A postojeći ili budući čitaoci brinuli su sviju „brigu“. – Može li preko veze, pitala je ovog autora mama sa bebom u kolicima, ne mogavši da se „probije“ kroz gužvu ispred štanda. Moglo je, naravno, takva „veza“ je poželjna. Drugi su birali knjige, neko je hteo krimi roman, neko Nacionalnu geografiju, neko slikovnicu za dete. Treći su želeli da podele svoje, uglavnom pozitivne misli o uređivačkoj koncepciji Danasa. Bilo je i onih koji su kritikovali jučerašnji tekst na naslovnoj strani, u kojem sagovornik, pak, kritikuje ministra Vuka Jeremića. – Dobre ste novine, ali ne dirajte Vuka, on dobro zastupa Srbiju – poručio je penzionisani pripadnik Vojske Srbije.


Zbog velikog interesovanja, akcija je završena, kako bi to rekao jedan drugi ministar – pre roka. Nakon nje, već pomalo umorni „danasovci“ su otišli su u „Tri fenjera“, na okrepljenje. Oporavak ove vrste želeo je da časti, a ko drugi nego prijatelj – Radovan Lale Đurić. Deo redakcije Danasa, među kojima i glodur Panović, uveče je otišao na izložbu Đurićevog NAF-a.


Prijateljstvo se prijateljstvom uzvraća.


Zorica Miladinovic

Tagovi

Povezani tekstovi