Toranj je simbol budućnosti

Svečanosti su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, premijer Mirko Cvetković sa članovima kabineta, patrijarh srpski Irinej, crkveni velikodostojnici, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i mnogobrojni građani.


U obraćanju brojnim zvanicama, kao i gledaocima koji su putem direktnog televizijskog prenosa direktno pratili svečano otvaranje tornja, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je izjavio da je čudan osećaj govoriti na ponovnom otvaranju tornja, jer se mešaju sreća i tuga. 


– Toranj je simbol budućnosti, a ne prošlosti. Zahvaljujući njemu, Beograd će bolje da vidi Srbiju i njene probleme – istakao je gradonačelnik.


On je poželeo da nijedan gradonačelnik Beograda ne bude više nikad u situaciji da otvara „srpski i beogradski“ Avalski toranj.


– Imamo ga, čuvajmo ga! – poručio je Đilas.


Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić je istakao da je Avalski toranj prvi državni značajni objekat koji ima upotrebnu dozvolu koji je započet, rađen i završen kako treba.


– Avalski toranj predstavlja vidikovac lepote u našoj zemlji. Sa njega možete videti Frušku goru, planine u Šumadiji, Karpate, Cer – rekao je Dulić, podsećajući da je toranj prva po visini građevina na Balkanu, a druga po visini u svetu.


Generalni direktor RTS Aleksandar Tijanić je rekao da je toranj produžen za jedan metar i da to predstavlja “ večnu pouku za one koji su ga podigli, kao i za one koji su ga srušili“.


– Srbija je danas dobila svoju kapu- rekao je on.


 Spektakularni vatromet nad Avalom upotpunio je sinoć svečano otvaranje Avalskog tornja.Kada se spustio mrak, raznobojnim svetlosnim efektima ukrašen je toranj visok 204,5 metara.


 


 

Tagovi

Povezani tekstovi