MIT odbacio projekat Medija centra Čaglavica zbog upotrebe termina

Ilustracija: Canva
Ilustracija: Canva

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Vlade Srbije objavilo je rešenje o raspodeli sredstava za „Konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja koji se realizuju putem elektronskih medija, čiji izdavači imaju sedište na teritoriji Autonomne pokrajine Kosova i Metohije u 2024.godini“.

 

Na konkurs je pristiglo 27 prijava, od kojih je odbačeno pet zbog neispunjavanja uslova konkursa navedenih u javnom pozivu.

 

Ukupno je odobreno 18.950.000 dinara za 21 projekat medija i udruženja, koja se bave proizvodnjom medijskih sadržaja.

 

Jedini projekat koji nije podržan na ovom konkursu je projekat „Srpski mediji na Kosovu – ogledalo slobode“ Medija centra Čaglavica.

 

Iako je Komisija za ocenjivanje u dva navrata podržala predlog za finansiranje ovog projekta, Ministarstvo je donelo rešenje da ga ne podrži, jer kako se navodi u obrazloženju, nije u skladu sa “propisom”.

 

Komisija je na prvom zasedanju dana 17.06.2024. godine, dala predlog da se projekat podrži. Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je ocenilo da je Predlog Komisije u suprotnosti sa propisom i na osnovu člana 26. stav 4.  Zakona o javnom informisanju i medijima o uočenom nedostatku obavestilo članove Komisije dopisom broj: 401-01-00006/2024-05 od 1.jula 2024. godine. Ministarstvo je članovima Komisije u dopisu ukazalo da se u projektu koristi naziv „Kosovo“, bez nekog posebnog obeležja kao što je zvezdica, korišćenje reči „takozvano“, ili eksplicitnoj naznaci da se radi o samoproglašenom „Kosovu“, što je protivno preambuli Ustava Republike Srbije, a da se u projektnoj dokumentaciji nigde ne navodi ustavni naziv „Pokrajina Kosovo i Metohija“.

 

Na posebnoj sednici 10.jula 2024. godine, Komisija je raspravljala  o navodima Ministarstva, ali je ostala pri prvobitnom predlogu da se podrži projekat Medija centra Čaglavica.

 

„U skladu sa članom 26.stav 5. Zakona o javnom informisanju i medijima, dana 10.jula 2024.godine, održana je posebna sednica na kojoj je Komisija razmotrila ukazani nedostatak, ali je ostala pri prvobitnom Predlogu raspodele sredstava, uz obrazloženje navedeno u zapisniku o radu Komisije za Konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja koji se realizuju putem elektronskih medija čiji izdavači imaju sedište na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija u 2024.godini, od 10.jula 2024 godine. Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je na osnovu člana 26.stav 6. zakona o javnom informisanju i medijima donelo Rešenje u skladu sa propisom da projekat ne podrži“, navodi se u rešenju Misnitarstva informisanja i telekomunikacija Vlade Srbije, koje je potpisao ministar Dejan Ristić.

 

Šta piše u navedenim članovima Zakona o javnom informisanju i medijima

 

Član 26. Stav 4.  “U slučaju da organ javne vlasti oceni da predlog komisije nije u skladu sa propisom, ukazaće pisanim putem komisiji na uočeni nedostatak”.

 

Član 26. Stav 5. “Komisija je dužna da bez odlaganja na posebnoj sednici razmotri nedostatak iz stava 4. ovog člana”

 

Član 26. Stav 6. “Ako komisija u ponovnom razmatranju ne izmeni svoj predlog organ javne vlasti donosi rešenje u skladu sa propisom”.

 

Izvor: UNS

Tagovi

Povezani tekstovi