Nova AI strategija: Rizici u drugom planu

Foto: SHARE Fondacija
Foto: SHARE Fondacija

SHARE Fondacija je institucijama nadležnim za sprovođenje javne rasprave dostavila komentare na Predlog Strategije razvoja veštačke inteligencije u Republici Srbiji za period 2024-2030. godine. Novi Predlog donet je pre isteka važeće Strategije, što govori o brzini razvoja oblasti veštačke inteligencije i potrebe da pravni okvir što bolje isprati ovaj razvoj.

 

komentarima smo predložili da se Strategija više fokusira na etički razvoj i bezbednu primenu veštačke inteligencije, gde je čovek u centru svih AI procesa, na način koji će promovisati i štititi osnovna ljudska prava i slobode. U postojećem Predlogu Strategije, naime, fokus je na tehnološkom razvoju, dok se zaštita ljudskih prava i sloboda pominje tek na nekoliko mesta, a u nešto većoj meri i Etičke smernice za razvoj, primenu i upotrebu pouzdane i odgovorne veštačke inteligencije. Međutim, posebno je problematična činjenica da ni u jednom delu Strategije ne postoji objašnjenje šta su to Etičke smernice, niti zašto su one važne. Strategija se može značajno poboljšati jasnijim predstavljanjem Etičkih smernica, ali i eksplicitnijim pozivanjem na Povelju Ujedinjenih nacija i druge relevantne nacionalne i međunarodne dokumente koji se bave zaštitom osnovnih ljudskih prava i sloboda.

 

Predložena Strategija detaljno opisuje prednosti koje veštačka inteligencija može doneti, ali smatramo da je takav prikaz potrebno izbalansirati predstavljanjem potencijalnih rizika. Građani moraju biti obavešteni o potencijalnim rizicima i načinima njihovog prevazilaženja, kao i o mogućnostima pravne pomoći u slučajevima kada primena veštačke inteligencije negativno utiče na prava i slobode građana.

 

Predlažemo da se u Strategiji posebna pažnja posveti pitanjima ravnopravnosti i zaštite od diskriminacije u oblasti razvoja i primene veštačke inteligencije. To je naročito važno usled rastućeg rizika s kojim se suočavaju ranjive društvene grupe, kao što je pokazao slučaj sa dipfejk video snimcima, čije su žrtve najčešće devojčice i žene.

 

Na kraju, predlažemo veću transparentnost u prikupljanju i upotrebi ličnih i drugih podataka prilikom razvoja i primene veštačke inteligencije. Strategija treba da bude konzistentna sa Etičkim smernicama, ali i drugim zakonima i propisima koji uređuju zaštitu podataka, te da jasno predstavi koji podaci će se koristiti i za koju svrhu, kao i kakve pravne zaštite građani uživaju.

 

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dobro je prepoznalo sve veći značaj veštačke inteligencije i potrebu da se ova oblast reguliše, ali je neophodno da se u Strategiji obrati veća pažnja na zaštitu ljudskih prava i sloboda, kao i etičku i bezbednu primenu veštačke inteligencije.

 

Komentari SHARE Fondacije na Predlog strategije (.pdf)

 

Izvor: SHARE fondacija

Tagovi

Povezani tekstovi