„Ološi, klasični paceri, gebelsovci, ustaše, sejači mržnje“: Kako tabloidi pišu o kritičkim medijima

Snimak ekrana: N1
Snimak ekrana: N1

Pet prorežimskih tabloida na svojim portalima tokom 2023. godine objavilo najmanje 628 tekstova koji negativno predstavljaju kritičke medije ili novinare, a mediji Junajted grupe su najčešće na njihovom udaru. Osim što objavljuju takve tekstove, tabloidi često prenose napade koji dolaze od visokih državnih funkcionera i drugih ličnosti sa političke i javne scene, a potom njihovu retoriku nastavljaju kroz svoje tekstove, navodi se u izveštaju Fondacije „Slavko Ćuruvija“.

 

Poslednji primer, na koji je ukazala Fondacija „Slavko Ćuruvija“, je današnji odgovor predsednice Skupštine Ane Brnabić na pitanje N1, koji je iskoristila i još jednom targetira novinarke nezavisnih medija.

 

„Gebelsovci, klasični paceri, nezavisni sejači mržnje, ološi, kanalizacioni, hejterski, plaćenički ili mrziteljski nastrojeni mediji, ustaše… Oni koji „vole da pucaju u vlast”, „izjednačavaju dželate i žrtve opravdavajući ranjenu srpsku decu“ i „ništa im nije sveto“ – samo su neki primeri kako su provladini tabloidi pisali o kritičkim medijima u 2023″. Tabloidi su za godinu dana objavili najmanje 628 napadačkih tekstova, od kojih su 77 o tvitovima ili javnim nastupima Ane Brnabić u kojima se ona negativno odnosi prema medijima“, navela je na svom X profilu Fondacija.

 

 

Tabloidi su za godinu dana objavili najmanje 628 napadačkih tekstova, od kojih su 77 o tvitovima ili javnim nastupima Ane Brnabić u kojima se ona negativno odnosi prema medijima.

 

U izveštaju o monitoringu napada tabloida na kritičke novinare i medije 2023, a koji je sačinila Fondacija „Slavko Ćuruvija“ se navodi da su zabeležena najmanje 884 negativna pominjanja, odnosno, u proseku više od dva individualna napada dnevno.

 

„U tekstovima usmerenim protiv kritičkih medija tabloidi ih predstavljaju kao medije koji rade u interesu određenih političkih aktera ili stranaka, ili ih pak poistovećuju sa njima i predstavljaju ih kao ‘neprijatelje’ države i vladajuće stranke, koji ‘čine sve kako bi destabilizovali Srbiju’. Od analiziranih tekstova, 93% su oni u kojima tabloidi direktno napadaju kritičke medije ili novinare, dok u 7% napadaju predstavnike opozicije ili druge kritičare vlasti, a medije napadaju indirektno, kao njihove ‘saveznike’“, navodi se u izveštaju Fondacije „Slavko Ćuruvija“.

 

Mediji Junajted grupe najčešće na udaru tabloida

 

Na meti tabloida tokom 2023. najčešće su bili mediji Junajted grupe – televizija i portal N1 (225 puta), televizija, novine i portal Nova (220 puta) i portal i novine Danas (178 puta), pokazuje izveštaj.

 

 

Izvor: Slavko Ćuruvija fondacija

 

 

„U 58 navrata su u različitim tekstovima negativno predstavljeni ‘tajkunski mediji’. U aprilu 2023, tadašnja premijerka Srbije Ana Brnabić napisala je na društvenoj mreži Tviter (sada X) da se izraz ‘tajkunski mediji’ odnosi na medije ‘u vlasništvu tajkuna (Dragana, prim. aut) Šolaka’. Kada se svim tekstovima tabloida u kojima su jasno označeni N1, Nova, Danas i drugi mediji koji posluju u Srbiji u okviru iste kompanije, Forbs i Sport klub, dodaju negativna pominjanja ‘tajkunskih medija’, ‘Šolakovih medija’, ‘Šolakovih portala’ – čak 80% od ukupnih negativnih pominjanja kritičkih medija ili novinara odnosi se na one iz kompanije Junajted grupa (ukupno 704)“, navodi se u izveštaju.

 

Na meti tabloida najčešće se nalaze medijske kuće, ali su uočeni i tekstovi u kojima se negativno pominju pojedinačni kritički novinari ili medijski radnici.

 

Kako je pokazao izveštaj to je najčešće bio slučaj sa direktorom vesti TV Nova Slobodanom Georgievim (14) i glavnim i odgovornim urednikom lista Danas Dragoljubom Dražom Petrovićem (12).

 

„Tabloidi su po nekoliko puta negativno pisali o Žaklini Tatalović (8), Stevanu Dojčinoviću (6), Marku Vidojkoviću (6), Predragu Koraksiću Koraksu (5), Nenadu Kulačinu (5), Jeleni Obućini (5), Željku Veljkoviću (5), Dinku Gruhonjiću (5), Ivanu Ivanoviću (5), Slobodanu Stuparu (4), Zoranu Kesiću (3). Na meti tabloida najmanje jednom ili dva puta bili su: Danica Vučenić, Snežana Čongradin, Branko Čečen, Antonela Riha, Nikola Krstić, Dušan Čavić, Milan Ćulibrk, Jugoslav Ćosić, Vuk Cvijić, Ranko Pivljanin, Milojko Pantić, Olja Bećković, Slobodan Stupar, Dušan Čavić, Mihailo Jovićević, Pero Jovović, Petar Gajić, Goran Dimitrijević, Dragan Todorović, Sena Todorović, Biljana Stepanović, Tomislav Marković i Boško Savković“, piše u izveštaju.

 

Odbrana kulta ličnosti Aleksandra Vučića

 

Izveštaj Fondacije „Slavko Ćuruvije“ pokazuje i da je veliki broj tekstova pisan tako da prikaže kritičke medije ili novinare kao neprijatelje aktuelne vlasti na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, pa se u tabloidima može čitati o „prljavim kampanjama tajkunskih medija”, „novim udarima na Vučićevu porodicu”, „hajkama na Vučića koje ne prestaju”, ali i „kriminalizaciji Vučića i njegove porodice”.

 

Osim toga, kritički mediji su za tabloide i promoteri nasilja, za koje Republika kaže da „vole da pucaju u vlast“, kao i da „oni samo šire mržnju i paniku među građanima i pokazuju da im je bitno samo nasilno da sruše predsednika Vučiča, a ne da se bore protiv nasilja kako oni sve vreme pričaju”.

 

Demonizacija i dehumanizacija novinara

 

Osim što je izraz „tajkunski mediji” postao već normalizovan, postoji i niz drugih pogrdnih, uvredljivih i negativnih naziva koje tabloidi, ali i njihovi sagovornici ili kolumnisti (novinari, analitičari, političari) koriste za opisivanje kritičkih medija i novinara. Tako su u monitoringu zabeležena i pominjanja „mrziteljski nastrojenih medija”, „kanalizacionih medija”, „hejterskih medija” i „plaćeničkih medija”.

 

Za Informer su kritički mediji „ološi”, „izjednačavaju dželate i žrtve, opravdavajući ranjenu srpsku decu”, „relativizuju zločine nad nedužnim Srbima na Kosovu”, dok Republika tvrdi da im „ništa nije sveto”, a Kurir ih naziva „nezavisnim sejačima mržnje”.

 

Alo je u redakciji Danasa video „klasične pacere”, „gebelsovce” i „ustaše”.

 

Nakon masovnih ubistava u maju 2023, portal Kurira objavio je tekst u kom se zaključuje da su „poslednje nesreće i izveštavanje o njima jasno razdvojile na dve nepomirljive strane” N1, Novu i Danas od njih, koji su, kažu, na onoj strani „na kojoj je ljudskost”, piše Fondacija.

 

Kada su u maju krenuli masovni protesti protiv nasilja, Republika je izjavu karikaturiste Dušana Petričića da masa demonstranata treba legalno da uđe u Predsedništvo i Skupštinu i „za uši izvuče trenutne stanare i pošalje ih u zatvor ili mentalnu ustanovu” tumačila kao „poziv na nasilje”. Republika je dodala da je Danas ovu izjavu „pozicionirao kao glavnu vest na sajtu, tako da ozbiljnost namera ideologa protesta i njihovih medija ne treba da se dovodi u pitanje”.

 

U septembru je portal Danasa preneo tekst Dojče velea čiji je naslov u originalu glasio „Za kakvu budućnost se sprema Srbija?”. Tekst počinje sledećim rečenicama: „’Da li Srbija sprema novi rat na Balkanu’, zapitao je nedavno nemački list ‘Velt‘. ’Ne, Srbija se sprema za budućnost’, odgovorio je Beograd. A šta na sve to kažu u Berlinu?” Portal Danasa je za preneti tekst stavio naslov „Dojče vele: Da li Srbija sprema novi rat na Balkanu?“. Potom je Informer objavio tekst u kom optužuje Danas kako takvim naslovom „direktno ugrožava i naš narod na KiM i naš narod u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori”. Naslov u Danasu je kasnije promenjen u isti koji je Dojče vele napisao u originalu, dodaje se u izveštaju Fondacije Slavko Ćuruvija.

 

Ceo izveštaj možete pročitati OVDE.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi