O slobodi medija i vladavini prava u Srbiji: Utisci kanadskog studenta na praksi

Copy of Copy of DSC03970

Student Univeriteta u Torontu Tom Lo (Low) odlučio je da svoju praksu sprovede u Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS). Zajedno sa srpskim novinarima i medijskim radnicima učestvovao je u pisanju prvog izveštaja o vladavini prava i slobodi medija, koji će biti predat Evropskoj komisiji.

 

Tom je tokom master studija Univerziteta u Torontu odlučio da teorijska znanja o vladavini prava i slobodi medija u praksi nadogradi u Srbiji.

 

“Studiram u školi za globalne poslove i javne politike. U NUNS-u sam na letnjoj praksi u oblasti slobode medija i svega što je sa tim u vezi”, kaže Tom uz primetan britanski akcenat, jer je rodom iz Velike Britanije.

 

Tom Low je pripravnik u NUNS-u, a tokom studija bavi se zemljama Istočne i Jugoistočne Evrope, objašnjavaju u Nezavisnom udruženju novinara Srbije. Dodaju da ih, uprkos tome što nemaju otvoren konkurs za praksu i pripravnike, studenti iz inostranstva često zovu da bi došli na praksu, a jedan od njih je bio je i Tom.

 

“On je zapravo želeo da interšip, koji je obavezan na master studijama, provede u nekoj od tih zemalja kojima se bavi u svom radu. Bavio se novinarstvom i želeo je da produbi svoje znanje o stanju medijskih sloboda i prava novinara u Srbiji. Tako je došao do nas”, kaže Tamara Filipović Stevanović, generalna sekretarka NUNS-a.

 

Gotovo tri meseca Tom Low je proveo na radu u tom novinarskom udruženju i kaže da je stekao neprocenjivo iskustvo. “U NUNS-u sam radio na sastavljanju izveštaja “u senci” o vladavini prava u Srbiji, o slobodi štampe, medijskim poslovima, o radu i bezbednosti novinara”, priča Tom. Dodaje da je zahvaljujući tome uspeo da završi master rad za godinu dana.

 

Izabrao je da dođe u Srbiju jer ga je zanimalo da vidi kako mediji funkcionišu u ovom delu sveta – kakav je odnos vlasti prema medijima, kako se vlasnici medija odnose prema novinarima, kako se novinari i medijska udruženja bore protiv pokušaja da im se uskrati sloboda štampe.

 

“Postojao je konkretan slučaj, koji je uticao na mene da dođem u Srbiju. Pročitao sam da je na izborima u decembru 2023. godine bilo određenih nepravilnosti tokom glasanja, u smislu atmosfere i okruženja u kojima su se izbori odvijali, u smislu vlasništva medija, u smislu poruka upućivanih opozicionim političarima. Iznenadilo me je da nije bilo većih reakcija iz Severne Amerika i Zapadne Evrope, jer se ovakvi slučajevi smatraju nezakonitim”, objašnjava Tom.

 

“Nakon što sam uradio istraživanje u NUNS-u i u sličnim organizacijama, znao sam da je svaka individua slučaj za sebe i da nema nepravde u smislu da se ljudi svrstavaju i grupišu”, sumira Tom svoje zaključke o situaciji u našoj zemlji.

 

U NUNS-u nastoje da studentima omoguće da unaprede svoje znanje i da se na studije vrate sa dragocenim iskustvom. “Trudimo se da kad nam dođe intern, odnosno pripravnik, da on zaista nešto uradi za svoju karijeru, nešto što će njemu značiti za njegov akademski napredak”, kaže Tamara Filipović Stevanović, generalna sekretarka NUNS-a.

 

“Damo im da pročitaju naše izveštaje. Damo im sve relevantne izvore na engleskom jeziku, da mogu da se upoznaju sa situacijom. Gledamo da ih uključimo u neke naše aktivnosti, u pisanje izveštaja”, priča Tamara Filipović Stevanović o tome kako se u NUNS-u ponašaju prema studentima na praksi. Tom je došao u trenutku kada se u NUNS-u pripremao prvi izveštaj “u senci” o vladavini prava i slobodi medija, na zahtev Evropske komisije. Bila je to dobra prilika da se u pisanje izveštaja uključi neko sa strane, ko se ne susreće svakodnevno sa stanjem u medijima u Srbiji.

 

“Tom je napisao izveštaj iz senke, koji će biti predat Evropskoj komisiji. Ove godine Srbija prvi put ulazi u `Rul of law report`, koji Evropska komisija radi za sve zemlje članice. Od ove godine takav izveštaj se radi i za zemlje candidate. Mi smo hteli da se pripremimo za taj proces i da damo svoj doprinos – izveštaj iz senke o vladavini prava u Srbiji koje će izaći ove godine”, kaže Tamara Filipović Stevanović, generalna sekretarka NUNS-a.

 

Pisanje izveštaja o slobodi medija u Srbiji za Toma je bilo fantastično iskustvo. “Razmatrali smo različite stvari o slobodi štampe – od vlasništva medija, uloge regulatornih tela, pretinji novinarima i postupanja policije i pravosuđa, čak i strateške tužbe protiv uplitanja javnosti. Sve ovo smo sastavili u izveštaj. Radio sam u odličnom timu, a rad smo predstavili na godišnjoj Skupštini NUNS-a”, priča student Univerziteta u Torontu Tom Lo.

 

Iako je imao tremu, Tom je ispunio zadatak. Predstavio je izveštaj na godišnjoj Skupštini NUNS-a novinarima i medijskim radnicima, koji su mnogo iskusniji od njega i koji se medijskim slobodama u Srbiji bave godinama.

 

“Nažalost, mislim da je njegov izveštaj bio mnogo kritičniji nego što smo mi ovde zapažali. To nas je na neki način malo obeshrabrilo. Nije da smo mi sad depresivni i da zaista vidimo samo loše strane razvoja medijske scene u Srbiji, već je to zaista pogled sa strane, koji kaže da je tako”, sumira rezultate Tamara Filipović Stevanović, generalna sekretarka NUNS-a.

 

Pisanje izveštaja o vladavini prava i slobodi medija za Toma je bilo ostvarenje studentskog sna. O tome bi, kaže, mogao danima da čita, da razgovara i da piše.

 

“Kada se vratim u Kanadu reći ću mojim kolegama, studentima i zaposlenima na fakultetu da je ovo fantastična šansa da se nešto nauči, da se direktno povežete sa ljudima na terenu i da uronite u ono što se dešava”, kaže student Tom Lo.

 

Nada se da će nastaviti saradnju sa NUNS-om i kada se vrati na fakultet.

 

“Još nisam siguran šta želim da budem kada završim školovanje, ali posle ovog iskustva u Srbiji razmišljam o tome da budem novinar istraživač ili reporter ili komentator. Mislim da bih najviše voleo da budem novinar”, zaključuje Tom Lo (Low).

 

 

 

Izvor: Insajder

Tagovi

Povezani tekstovi