Počnu državni funkcioneri, nastave tabloidi, sve prate nacionalne TV: Prljava kampanja protiv kritičkih medija

Snimak ekrana: N1
Snimak ekrana: N1

Na jednoj strani mašinerija vlasti pokušava da objasni građanima kako će nam litijum doneti blagostanje. Na drugoj, one medije na čiji rad ne može da utiče ponovo napada, ovog puta da ugrožavaju bezbednost predsednika Aleksandra Vučića. Ali čija se bezbednost izjavama državnih funkcionera i emitovanjem nepotpisanih spotova zapravo ugrožava?

 

Matrica ista. Započnu državni funkcioneri, nastave portali bliski vlasti, a sve to u stopu prenose televizije sa nacionalnom frekvencijom. Cilj, da se posle pokušaja atentata na Donalda Trampa, predstavi kako nezavisni i kritički mediji ugrožavaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

 

„Prikrivate u ovom trenutku Rio Tinto, skrećete neku vrstu pažnje, a zapravo stvarate priču o tome da su za sve krivi kritički orjentisani mediji, ovo je najteži model, napad na samog predsednika, na kult ličnosti predsednika“, rekao je Rade Đurić iz NUNS.

 

„Kreira se atmosfera da možete da kažete za novinare N1 ili za televiziju N1 da je ona ovakva ili onakva bez ikakvih posledica, mi naravno očekujemo i reakciju udruženja i domaćih i stranih, zato što je ovo jedna sistemska kampanja“, poručio je direktor N1 Igor Božić.

 

U kojoj se kod gledalaca, naročito onih koji prate samo prodržavne medije, stvara konfuzija, ko je meta, a ko vodi kampanju. Zabrinuta zbog poslednjeg slučaja, organizacija Safe journalist pozvala je da se odmah prekine maliciozna kampanja protiv nezavisnih medija i da reaguje REM. Traže i da državni zvaničnici prestanu sa raspirivanjem mržnje prema novinarima jer bi to moglo da ima kobne posledice.

 

„Što je rekao Čehov stavite tu pušku i unesete je na scenu ona na kraju drame opali. Dakle to će se dogoditi, neko će nastradati i zato je vrlo važmo da mora da se kaže ovim ljudima sa vlasti da moraju da se smire“, kaže direktor vesti TV Nova Slobodan Georgiev.

 

„Ovo je sada nova dimenzija, ovo je korak dalje, spot bez autora koji se emituje na svim nacionalnim televizijama. Zaista ne mogu uopšte spojiti kako to nekom padne na pamet, kako to izvede i kakve su to insitucije poput na primer REM-a koji ne reaguju“, dodaje predsednica Evropske asocijacije novinara Maja Sever.

 

Institucije ne reaguju, na pitanja naših novinara vlast odgovara optužbama, pozive za gostovanja ne prihvataju.

 

Evo pozivam vas da radimo intervju jel može tako?

 

„Ne mogu“, rekao je Vučić 2019.

 

N1: Evo ja vas ponovo, mislim da je 17. put, ponovo pozivam da dođete na N1, da se suočite sa svojim političkim protivnicima, a ne da targetirate naše novinare koji nikada nisu izgovorili ono što pišete na društvenim mrežama?

 

Brnabić: Jel to to?

 

Onako kako se u javnom nastupu ponašaju najviši državni funkcioneri, isti recept primenjuju državne institucije. Iako obavezne da odgovaraju na pitanja od javnog interesa, na naše upite i pozive biraju da ćute. Bez obzira kome se obratimo, od recimo ministarstava zdravlja, policije, trgovine, demografije ili poljoprivrede. Ili gradskih institucija, bile one u Beogradu ili na primer Nišu.

 

Isto je kada pitamo o najavljenoj pomoći za novorođenu decu, terminima za magnentu rezonancu, rekonstrukciji Kalenić pijace, mrtvozornicima u Nišu, zaprašivanju komaraca ili izlivanju fekalija… Na desetine mejlova i poziva iz dana u dan na koje odgovora nema.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi