Međunarodne organizacije posle pretnji N1: U Srbiji otvoren „lov na novinare“, mogući i fizički napadi

reporteri

VAŠINGTON —  Tri televizije sa nacionalnom pokrivenošću u Srbiji tokom jučerašnjeg dana emitovale su manipulativni video nepoznatog autora u kom nezavisne kritičke medije, pre svih televiziju N1, optužuju za dehumanizaciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića „kako bi se sutra stvorilo opravdanje za neku psihički labilnu osobu, koja bi pokušala da uradi isto što je Tomas Metju Kruks pokušao da uradi Donaldu Trampu, navela je mreža novinarskih udruženja SafeJournalist.

 

Nakon objave televizije N1 da provladini listovi i televizije sa nacionalnom frekvencijom ponovo targetiraju tu televiziju navodima „da je za nju predsednik Aleksandar Vučić sam đavo“, a da je cela hajka počela posle atentata na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, organizacije za zaštitu slobode medija navode da vlasti treba da zaštite novinare.

 

Pavol Salaj, predstavnik nevladine organizacije „Reporteri bez granica“ (RSF) za Evropsku uniju i Balkan, izjavio je za Glas Amerike da je ta organizacija u visokoj pripravnosti zbog mogućeg fizičkog napada na novinare N1 ili Nove S nakon nečega što izgleda kao orkestrirana kampanja klevetanja nezavisnih medija.

 

„Dok provladini tabloidni mediji i predsednica parlamenta lažno tvrde da N1 i Nova S prete predsedniku, njihova kampanja zapravo izlaže kritički nastrojene medije ozbiljnoj opasnosti, što u međuvremenu potvrđuju i pretnje N1. Iz iskustva znamo da su takve kampanje dovele do fizičkih pretnji srpskim novinarima koji su kritični prema vladi. Da li je to ono što vlada želi? Dok je u Srbiji proglašena sezona lova na novinare, institucije ih ne štite. Osoba osumnjičena da je pretila Ani Lalić pobegla je iz Srbije dok je bila u kućnom pritvoru. Medijski organ REM, zadužen za sprovođenje zakona o medijima, izgleda ne deluje protiv nepotpisanih video snimaka koje emituju kanali sa nacionalnim frekvencijama. U takvoj situaciji, veoma je frustrirajuće videti da vladajući političari, umesto da osude kampanju omalovažavanja i da garantuju bezbednost novinara i medijskih organa za sprovođenje zakona, izlažu novinare još većem riziku“, naveo je Salaj u pisanoj izjavi Glasu Amerike.

 

„Komitet za zaštitu novinara, sa zabrinutošću prati najnoviju kampanju klevetanja kritički nastrojenih medija, koja je u skladu sa zabrinjavajućim trendom koji smo istakli u našem majskom izveštaju kao „lov na veštice“, na novinare koji rade svoj posao. Srpske vlasti treba da prestanu da vređaju novinare, i moraju odlučno da osude svako nasilje, da se više trude da procesuiraju one koji napadaju novinare i da obezbede neophodnu policijsku zaštitu“, naveo je za Glas Amerike Atila Mong, predstavnik za Evropu Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) nevladine organizacija sa sedištem u Njujorku.

 

CPJ je u maju razgovarao sa osmoro novinara i aktivista iz Srbije i Mong je u članku „Lov na veštice na novinare u Srbiji koji nisu na liniji vlasti“, naveo zaključke kako je od januara 2024. godine povećan broj napada na novinare, da su napadi orkestrirani, novinari pretvoreni u „državne neprijatelje“, da se mnogi plaše za svoju bezbednost, te da vlast ne čini dovoljno da zaštiti novinare.

 

Majk Smelcer iz nevladine organizacije Fridrom haus naveo je za Glas Amerike da su se nezavisni mediji u Srbiji i njihovi novinari poslednjih godina suočavali sa okruženjem u kome raste neprijateljsko raspoloženje prema kritički nastrojenim novinarima.

 

„Istraživanje Fridom hausa pokazalo je porast zabrinjavajućeg trenda povezanog sa tim da zvaničnici vladajuće stranke targetiraju novinare zbog njihovog istraživačkog izveštavanja. Nezavisni novinari mogu otkriti činjenice o prekršajima rukovodstva njihove zemlje. Ali, iako se takvo izveštavanje može činiti da ne laska ili čak politički šteti političkim figurama, ono je ipak neophodna komponenta za informisanje javnosti u slobodnom, demokratskom društvu”, naveo je Smelcer za Glas Amerike.

 

Kako navodi SafeJournalist, video emitovan na nacionalnim televizijama u Srbiji počinje isečcima iz dokumentarnog filma “Vladalac” koji je emitovan na televiziji N1, a u kojem učesnici navode osobine koje vide u predsedniku republike.

 

Nastavlja se prikazivanjem raznih sadržaja sa interneta: anonimnih pretećih statusa na društvenim mrežama i snimcima sa protesta, a pojedini sadržaji koji su objavljeni u kritičkim medijima istrgnuti su iz konteksta i prikazani kao pretnje predsedniku Vučiću.

 

Isti video na svojim internet platformama podelili su i provladini tabloidi, koji su tokom 2023. godine objavili najmanje 628 napadačkih tekstova prema kritičkim medijima, kako navodi Slavko Ćuruvija Fondacija.

 

Direktor TV N1 Igor Božić izjavio je gostujući u jutarnjem programu te televizije da je obaveza REM-a da istraži kako je moguće da se isti sadržaj (spot), nepoznatog autora, pojavi u istom trenutku na svim nacionalnim frekvencijama.

 

Izvor: Glas Amerike

Tagovi

Povezani tekstovi