Ruski tužitelji traže 18 godina zatvora za američkog novinara

Izvor: Canva
Izvor: Canva

Tužitelji su zatražili od suda u Rusiji da novinara Wall Street Journala Evana Gershkovicha proglasi krivim po optužbama za špijunažu koje su on, njegov poslodavac i američka vlada odbacili kao politički motivirane, te ga osudi na 18 godina zatvora.

Nakon saslušanja završnih riječi u slučaju 19. jula, dan nakon što su i Gershkovichov poslodavac i američki State Department pozvali na njegovo hitno puštanje na slobodu, sud je rekao da će svoju presudu donijeti kasnije tijekom dana, izvijestili su lokalni mediji.

Suđenje, koje je počelo 26. juna, održava se iza zatvorenih vrata na Sverdlovskom regionalnom sudu u uralskom gradu Jekaterinburgu nakon što je pomaknuto s 13. avgusta na zahtjev tima obrane.

Gershkovich je uhapšen u Jekaterinburgu 29. marta 2023. dok je bio na novinarskom zadatku.

Potom je optužen da je pokušao doći do podataka o tvornici koja proizvodi tenkove za ruski rat u Ukrajini i proslijediti ih američkoj Centralnoj obavještajnoj agenciji CIA.

 

On je prvi američki novinar uhapšen pod optužbom za špijunažu u Rusiji od Hladnog rata.

Gershkovich je 32-godišnji sin imigranata iz bivšeg Sovjetskog Saveza, rođen u Americi, a suočava se s kaznom do 20 godina zatvora ako bude proglašen krivim, što je gotovo izvjestan ishod.

Wall Street Journal i američka vlada odlučno su odbacili optužbe za špijunažu, rekavši da je Gershkovich samo radio svoj posao akreditiranog novinara kada je uhapšen.

Journal je u izjavi od 18. juna naveo da je Gershkovich nepravedno uhapšen.

„Čak i dok Rusija orkestrira svoje sramotno lažno suđenje, nastavljamo činiti sve što možemo kako bismo tražili Evanovo trenutačno oslobađanje“, stoji u saopćenju ovih novina.

 

Prema riječima glasnogovornice suda koju je citirao Journal, sud će saslušati „usmene argumente“ obiju strana 19. jula prije nego što Gershkovich iznese „konačnu izjavu“, a sud će je razmotriti prije nego što donese presudu. Glasnogovornica nije dala vremenski okvir za sljedeće korake.

 

No, brz tempo procedura vjerojatno će dati prostora nagađanjima o mogućoj razmjeni zarobljenika između Rusije i Sjedinjenih Država.

Zamjenik glasnogovornika američkog State Departmenta Vedant Patel 18. jula nije komentirao moguće pregovore o razmjeni zatvorenika, ali je rekao da Washington traži puštanje Gershkovicha i još jednog zatvorenog američkog državljanina, bivšeg marinca Paula Whelana, što je prije moguće.

 

„Vremenska linija suđenja i ruta kojom ide nema veze i nema utjecaja na hitnost koju Sjedinjene Države imaju… Želimo da se obojica odmah vrate kući i nastavit ćemo raditi na ovom području dok oni ne budu ponovno sa svojim voljenima“, rekao je Patel.

Dodao je da niti jedan predstavnik američke ambasade nije mogao prisustvovati suđenju 18. jula.

Rusija se požalila na izvještaje američkih medija o mogućoj razmjeni koja uključuje Gershkovicha. Govoreći 17. jula u Ujedinjenim narodima u New Yorku, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ponovno je pokrenuo ovo izvješćivanje, okrivljujući „Amerikance“ za javno iznošenje informacija o mogućoj razmjeni, za koje je rekao da „ne pomaže“.

Lavrov je na konferenciji za novinare rekao da su povjerljivi pregovori još uvijek „u toku“. Rusija je ranije signalizirala mogućnost razmjene, ali kaže da prvo mora doći do presude.

Prema izvornoj ruskoj verziji Lavrovljevih komentara objavljenih u videu ruskog ministarstva vanjskih poslova, on je rekao „Amerikanci“, dok je simultani prijevod UN-a citirao da je rekao „američki novinari“.

Sud je 18. jula saslušao iskaze iza zatvorenih vrata. Lokalni ruski novinski list Vechernie Vedomosti objavio je fotografiju lokalnog prokremaljskog zastupnika Vjačeslava Vegnera ispred sudnice i rekao da je on zauzeo mjesto za svjedoke.

Vegner je za Vechernie Vedomosti rekao da ga je Gershkovich intervjuirao u vezi s ruskim ratom u Ukrajini, plaćeničkom skupinom Wagner i industrijskim poduzećima u Sverdlovsku.

Gershkovichovi zahtjevi za oslobađanje iz zloglasnog moskovskog zatvora Lefortovo, gdje se nalazi od hapšenja, odbijeni su.

Njegovo hapšenje uslijedilo je oko godinu dana nakon što je Rusija usvojila nove zakone koji kriminaliziraju kritiku rata Moskve protiv Ukrajine, koji Kremlj naziva „specijalnom vojnom operacijom“, kao i izjave za koje se smatra da su diskreditirale vojsku.


Gershkovich i Whelan, koji također služi 16-godišnju kaznu po optužbi za špijunažu, američka je vlada označila kao „nepravedno pritvorene“.

Takva oznaka osigurava da se slučaj dodijeli uredu posebnog izaslanika za pitanja talaca u američkom State Departmentu, podižući politički profil njihove situacije i dopuštajući američkoj administraciji da dodijeli više sredstava za osiguranje oslobađanja zatvorenika.

Gershkovich je jedan od dvojice američkih novinara koje trenutno drže ruske vlasti. Druga je Alsu Kurmasheva, 47-godišnja novinarka Radija Slobodna Evropa koja ima dvojno američko-rusko državljanstvo.

 

Kurmasheva je uhapšena u Kazanu u oktobru i optužena da se nije registrirala kao „strani agent“ prema kaznenom ruskom zakonu koji cilja na novinare, aktiviste civilnog društva i druge. Također je optužena za širenje neistina o ruskoj vojsci i suočava se s kaznom do deset godina zatvora ako bude osuđena.

 

Radio Slobodna Evropa i američka vlada kažu da su optužbe odmazda za njezin rad kao novinarke za ovu medijsku kuću u Pragu.

Za razliku od Gershkovicha i Whelana, Kurmasheva nije označena kao „nepravedno pritvorena“, unatoč opetovanim pozivima njezina poslodavca i obitelji da se to dogodi.

Drugoj američko-ruskoj državljanki, Kseniji Karelini, u junu je počelo suđenje u Jekaterinburgu pod optužbom za izdaju.

Karelina (33) uhapšena je u martu tijekom posjeta svom rodnom Jekaterinburgu nakon što su je službenici sigurnosti optužili za prikupljanje sredstava za fondaciju koja pomaže ukrajinskim civilima pogođenim ratom.

 

Izvor: Radio slobodna Evropa

Tagovi

Povezani tekstovi