Srpski telegraf označio Kurtija kao krivca za napad kod Loznice

Foto: N1
Foto: N1

Preksinoć je u Loznici ubijen jedаn policajac, dok je drugi teško rаnjen prilikom kontrole vozilа nа punktu u Lipničkom Šoru. Prvobitno se sumnjalo da je počinilac Artan Hajrizi, ali se ispostavilo da je verovatno došlo do zloupotrebe identiteta i da je osumnjičen njegov brat Faton Hajrizi, odbegli zatvorenik sa Kosova. Na današnjoj naslovnoj strani tabloid Srpski telegraf, bez dokaza, optužio je premijera Kosova Aljbina Kurtija da je poslao „teroristu u Srbiju kako bi napravio haos”. Napadač je u međuvremenu ubijen u oružanom sukobu sa policijom.

Srpski telegraf je na današnjoj naslovnoj strani označio premijera Kosova Aljbina Kurtija kao glavnog organizatora napada na srpske policajce. „Kod Loznice Alabanac pucao u policajce; Kurti poslao teroristu da napravi haos u Srbiji!”, piše u senzacionalističkom naslovu srpskog tabloida.

 

Na dve strane ovog teksta, Srpski telegraf nije pružio nijedan dokaz koji bi potvrdio da Kurti stoji iza napada, niti je ponudio detaljnije objašnjenje kako bi se osumnjičeni Faton Hajrizi i njegov boravak u Srbiji mogli povezati sa Aljbinom Kurtijem.

 

Tabloid prenosi izjavu ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, koji je napad okarakterisao kao teroristički akt: „To ne može da bude slučajno, to je organizovani napad. Tužilaštvo za organizovani kriminal će ovaj slučaj razmotriti kao teroristički akt ljudi koji dolaze s Kosova i Metohije albanskog porekla, koji su time ostvarili određene ciljeve koji su im zadati”.

 

Prvobitno se mislilo da je napadač na srpske policajce Artаn Hаjziri, pošto su kraj automobila iz kog je pucano na njih pronađeni kosovski pasoš i nemačka lična karta na njegovo ime. Međutim, ispostavilo se da je ova dokumenta sa sobom najverovatnije nosio njegov brat, Faton Hajrizi, koji je pobegao iz zatvora u Smrekovnici 6. jula ove godine.

Ovo ubistvo motivisalo je tabloidne medije da tokom potrage za napadačem ističu njegovo albansko poreklo, umesto da se fokusiraju na njegovu kriminalnu prošlost i činjenicu da je navodno više puta pucao na policiju. Ovakvom pristupu medija doprinele su i izjave najviših srpskih zvaničnika, koji su sve vreme insistirali na njegovoj nacionalnosti. 

Srpski telegraf je uz tekst objavio i necenzurisanu fotografiju lične karte Artana Hajrizija.

 

MUP Srbije je danas objavio fotografiju Fatona Hajrizija i saopštio da intenzivno traga za njim. Nešto kasnije, Dačić je izjavio da je ubica likvidiran u okolini Loznice.

 

Faton Hajrizi je, prema medijskim izveštajima, osuđen na 27 godina zatvora zbog ubistva ruskog vojnika na Kosovu, kada je imao samo 15 godina. N1 prenosi da je, prema sopstvenom priznanju, Faton prethodno osam puta bežao iz zatvora, a ovo mu je „deveto bekstvo”. Tokom jednog bekstva 2007. godine, izvršio je oružanu pljačku zlatare na Kosovu, kada su dvojica policajaca povređena u pucnjavi, a u potrazi za pljačkašima ranjena su još dvojica kosovskih policajaca.

Izvor: Raskrinkavanje

Tagovi

Povezani tekstovi