Rusija zatvara američko-rusku novinarku Kurmaševu na više od 6 godina

slika: canva
slika: canva

Ruski sud je 19. jula osudio američko-rusku novinarku Alsu Kurmaševu na šest i po godina zatvora zbog širenja takozvanih „lažnih informacija“ o vojsci. Njen poslodavac, Radio slobodna Evropa, i Evropska i međunarodna federacija novinara (EFJ i IFJ) osudili su suđenje kao „izrugivanje pravde“. EFJ, IFJ i njihova ruska članica JMWU (Journalists’ and Media Workers’ Union) pozivaju na njeno momentalno oslobađanje.

 

Kurmaševa, urednica Radija Slobodna Evropa/Radio Sloboda (RFE/RL) koji finansira SAD u Pragu, osuđena je u petak – istog dana, kada je poseban ruski sud osudio američkog novinara Evana Gerškoviča na 16 godina zbog optužbi za špijunažu, takođe odbijenih kao neosnovane – ali detalji su objavljeni tek u ponedeljak.

 

Dana 12. decembra 2023, Kurmaševa, urednica tatarsko-baškirske službe RSE/RL, optužena je za „širenje lažnih informacija o ruskim oružanim snagama“. Ova optužba proizilazi iz njene navodne umešanosti u distribuciju knjige zasnovane na pričama stanovnika regiona Volge koji se protive ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine. Knjigu je objavila tatarsko-baškirska služba RSE/RL u novembru 2022.

 

Alsu Kurmaševa, dvojna državljanka Sjedinjenih Država i Rusije koja živi u Pragu, otputovala je u Kazanj zbog hitnog porodičnog slučaja 20. maja 2023. i bila je privremeno zadržana na aerodromu 2. juna pre povratka. Vlasti su joj oduzele oba pasoša i kaznile je zbog toga što nije registrovala pasoš Sjedinjenih Država ruskim vlastima. Kurmaševa od tada nije mogla da napusti zemlju.

 

Dana 18. oktobra 2023. godine, privedena je od strane kazanjskih vlasti pod optužbom da se „nije registrovala kao strani agent“ u svojstvu osobe koja prikuplja informacije o ruskim vojnim aktivnostima koje bi „mogle biti iskorišćene protiv bezbednosti Ruske Federacije“.  IFJ i EFJ najoštrije su osudile pritvaranje nevine novinarke i zatražile od ruskih vlasti da je odmah oslobode.

 

Rusija često održava suđenja iza zatvorenih vrata, ali izricanje presude i osuđivanje na takav način je krajnje neočekivano. Gerškovič je takođe osuđen po ubrzanom postupku nakon što je proveo više od godinu dana u zatvoru. Brzina procesa izazvala je nadu među saveznicima da bi Vašington i Moskva mogli biti blizu dogovora o razmeni zatvorenika, pošto je Kremlj ranije rekao da će ući u takav sporazum tek nakon osude.

 

Vašington i Moskva su rekli da su pregovori za Evana Gerškovicča, izveštača Wall Street Journal-a, u toku, iako je sudbina Kurmaševe, kao dvojne američko-ruske državljanke, manje jasna.

 

„Rusko pravosuđe je dostiglo novi nivo“, reagovao je Andrej Jvirblis, međunarodni sekretar Sindikata novinara i medijskih radnika (JMWU). „Upravo smo bili svedoci tajnog suđenja Evanu Gerškovicču, a sada smo svedoci još jedne tajne presude čije postojanje nekoliko dana kasnije telefonom otkriva portparolka suda. Tako nešto nije bilo moguće ni u Sovjetskom Savezu, posle staljinističke ere”.

 

IFJ i EFJ pozivaju ruske vlasti da odmah oslobode Alsu Kurmaševu, Evana Gerškoviča i 58 drugih novinara koji su zatvoreni u Rusiji i okupiranoj Ukrajini.

 

Izvor: EFJ

Tagovi

Povezani tekstovi