Vodič za dekodiranje dezinformacija usmerenih na medije

decoding_disinformation

Okvir za istraživanje dezinformacija i kampanja klevetanja usmerenih na medijske profesionalce. 

 

Hrvatski medij specijalizovan za fact-checking Faktograf i Međunarodni institut za štampu (IPI) pokrenuli su online vodič kako bi novinarima, fact-checkerima i istraživačima pružili praktičan okvir za istraživanje dezinformacija i kampanja klevetanja usmjerenih na medijske profesionalce koji su na prvoj liniji razotkrivanja dezinformacija.

 

Vodič za dekodiranje dezinformacija nudi pristup identificiranju taktika, tehnika i procedura iza kampanja dezinformacija, koji se, kako piše IPI, sve više koriste za sputavanje kritičkog izvještavanja i narušavanje povjerenja javnosti u vijesti zasnovane na činjenicama. Vodič ima za cilj da pomogne novinarima i fact-checkerima da sačuvaju integritet svog rada.

 

„Kako se pojavljuju nove tehnologije, knjiga dezinformacija koju koriste loši akteri i dalje se oslanja na uobičajene taktike i narative“, rekla je Tajana Broz, voditeljica programa u Faktografu.

 

“Ove smjernice imaju za cilj da podrže novinare u pronalaženju najboljih načina da ih istraže”, dodala je.

 

Javier Luque, šef digitalne komunikacije u IPI-u, rekao je da smjernice nisu univerzalne jer se dezinformacije razvijaju s novim tehnologijama, ali da je ovaj vodič polazna tačka za identifikaciju glavnih komponenti kampanja dezinformacija koje ciljaju na novinare i njihov kredibilitet.

 

Ključni koraci navedeni u vodiču:

  • Shvatite kontekst. Procijenite šire strategije, relevantne događaje, političke i društvene kontekste i medije koji su uključeni.
  • Analizirajte vremenski okvir, platforme i metode diseminacije. Razvijte vremenski okvir napada, identifikujte platforme i vektore koji se koriste i dokumentujte širenje dezinformacija.
  • Identifikujte aktere koji su uključeni. Identifikujte i opišite uticajne aktere i marginalne medije koji podržavaju narativ o dezinformacijama.
  • Precizno odredite narative. Provjeravajte tvrdnje, analizirajte sadržaj i pratite lažne narative kako biste razumjeli svrhu kampanje.

 

Vodiču za dekodiranje dezinformacija, koji će se redovno ažuriti, možete pristupiti na ovom linku.

 

Izvor:Media.ba

 

 

Tagovi

Povezani tekstovi