Fridom haus: Sloboda štampe u padu

Srbija se, ocenjena kao zemlja sa „delimično slobodnom“ štampom, našla ispred svih država bivše Jugoslavije, osim Slovenije. U „Fridom hausu“ kažu da je u najnovijem izveštaju Kosovo i Metohija, koje je jednostrano proglasilo nezavisnost 2008. godine, prvi put tretirano odvojeno i smesteno na 108. poziciju.


Crna Gora je ove godine na 80. mestu, Hrvatska na 85, Makedonija na 94, a Bosna i Hercegovina na 97. mestu.


„Fridom haus“ je nevladina organizacija sa sedištem u Vašingtonu koju su 1941. osnovali Vendel Vilki i Eleonora Ruzvelt, supriga tadašnjeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Frenklina Delano Ruzvelta sa ciljem da podržava demokratske promene i nadgleda status slobode u svetu.


Ta NVO dve trećine svog budžeta dobija od administracije SAD i insistira na stavu da je „američko predvodništvo u međunarodnim odnosima suštinsko za stvar ljudskih prava i sloboda.“


U izveštaju, koji će u celosti biti objavljen danas, konstatuje se da se stanje slobode štampe u svetu pogoršava već osmu godinu uzastopno, zbog čega se može reći da u ovom trenutku svega šestina čovecanstva živi u zemljama gde je štampa slobodna.


Među ključnim nalazima studije je i onaj da su uzmaci u slobodi štampe odneli prevagu nad napretkom, i to u odnosu 2:1.


Jedini region gde je došlo do poboljšanja situacije je azijsko-pacifički, zahvaljujući značajnom napretku u Južnoj Aziji.

Tagovi

Povezani tekstovi