Neizvesna odluka Tijanića o kandidaturi za novi mandat

Na pitanje novinara šta bi moglo da se desi da tu odluku promeni za dva meseca, kada mu ističe mandat, Tijanić je odgovorio: „Možda se zaljubim, pa omekšam“.
Iako je u intervjuu za jedan dnevni list naveo kao potencijalne kandidate Jelenu Kosanić sa B92, Dragana Bujoševića iz Politike i Tanju Vidojević iz Srpske napredne stranke, Tijanić je istakao da su to tri imena za koja veruje da bi se mogla naći na mestu generalnog direktora javnog servisa. On je napomenuo da se on ne meša u izbor novog direktora, već da će o tome odlučiti Upravni odbor RTS-a.
– RTS klizi u težak četvorogodišnji period, u kojem će direktor na fotelji biti uključen na struju. Grđi posao od direktora javnog servisa ne znam da li postoji u Srbiji. Za pet godina vođenja javnog servisa 95 odsto vremena sam proveo braneći RTS od spolja, a pet odsto programom – rekao je Tijanić.
On je naveo da je prosečna plata u RTS-u prošle godine bila oko 430 evra, dok je njegova, odnosno prosečna plata direktora, bila više od 1.200 evra. Prema njegovim rečima, godišnji budžet RTS-a iznosi 100 miliona evra. Tijanić je napomenuo da dve godine zaredom RTS radi u gubitku, kao i da je za godinu dana zabeležen pad prihoda od pretplate za devet miliona evra.
– Prošlog meseca u Beogradu je zabeležena naplativost pretplate od 87 odsto, što je istorijski rekord. U Novom Sadu taj procenat iznosi 72 odsto, a u gradovima na jugu Srbije od 18 do 37 odsto – rekao je Tijanić.
Prema njegovim rečima, ne postoji način da RTS naplati pretplatu od onih koji ne plaćaju, jer RTS nije dužan da sprovodi zakone, već to treba da učini država. Na ovoj tribini učestvovali su i predstavnici javnih servisa iz Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a tribinu su organizovali nedeljnik Vreme i Fridrih Ebert fondacija.


B. Cvejić

Tagovi

Povezani tekstovi