NUNS: Zaustaviti targetiranje Tamare Skrozze

Izvor:Nova S
Izvor:Nova S

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje organizovanu kampanju blaćenja i crtanje mete na novinarku FoNet-a Tamaru Skrozzu koju već dva dana vode mediji bliski vlasti.

 

Naime, juče ujutru se pojavio gotovo identičan nepotpisan tekst (protivno članu 57 Zakona o javnom infoirmisanju i medijima) na portalima “informer.rs” i “novosti.rs”, a nastavila se u udarnim vestima na Televiziji “Pink”, a zatim i na ostalim medijima bliskim vlasti tokom današnjeg dana. U tim prilozima Skrozzu optužuju da je u emisiji “Da sam ja neko”, koja je emitovana na TV N1, rekla da je “predsednika Vučića trebalo ubiti u noći 5. i 6. oktobra 2000. godine”.

 

NUNS ukazuje da je Skrozzina rečenica iz emisije u delu u kome govori o događajima koji su se desili 5. oktobra 2000. godine da je ta noć “trebalo da izgleda drugačije” izvučena iz konteksta i da ona nigde nije pomenula predsednika Aleksandra Vučića, a kamoli pozivala na njegovo ubistvo, što dokazuje da je pomenutim prilozima reč o klasičnim lažima.

 

Sam redosled pojavljivanja ovih medijskih priloga i lažnih optužbi u medijima pokazuje još jednom da je u pitanju orkestrirana kampanja protiv Skrozze i da se ista organizovano širi.

 

Ono što posebno zabrinjava je da ovo nije prvi put da se Skrozza optužuje da pokušava atentat na Vučića. Naime, ona je 2016. godine sa nekoliko kolega i koleginica optužena u istim ovim medijima, kao sada, da imaju zadatak da “po nalogu EU i SAD destabilizuju zemlju i izvrše atentat na tadašnjeg premijera Vučića”.

 

Ovakav vid targetiranja Tamare Skrozze predstavlja i klasičan primer pritiska na nezavisne medije i stvaranja atmosfere straha i nesigurnosti.

 

Zahtevamo od Ministarstva infomisanja i telekomunkacija da se hitno oglasi ovim povodom i da u skladu sa odredbama 143 i 144 Zakona o javnom informisanju i medijima izvrši inspekcijiski nadzor nad primenom Zakona.

 

NUNS će ovim povodom podneti predstavku REM-u i žalbu Savetu za štampu, a koleginici Skrozzi ćemo pružiti i svu neophodnu pravnu podršku.

Tagovi

Povezani tekstovi