Obeležavanje Dana slobode medija

Rešavanje ubistava i pokušaja ubistava novinara, zaštita i podrška istraživačkom novinarstvu, stvaranje uslova za fer utakmicu na lokalnom, regionalnom i nacionalnom medijskom tržištu i zaštita ekonomskih i socijalnih prava novinara, od najvećeg su značaja za slobodu medija u Srbiji, ocenio je Janković povodom Dana slobode medija.

On je u saopštenju naglasio da, pored organa javne vlasti, i sami mediji imaju odgovornost prema svojoj slobodi i građanima, uz podsećanje da novinarska etika zahteva da se istina i legitimna prava onih o kojima se izveštava ne žrtvuju zarad tiraža ili gledanosti.

„Novinarska udruženja doprineće slobodi medija ako se njihovi etički odbori dodatno učvrste kao mesta na kojima se najbolje i najbrže pravi razlika između slobode i, ne tako retke, zloupotrebe moći javne reči“, rekao je Janković.

Zaštitnik građana je u saopštenju izrazio nadu i da će Ustavni sud Srbije uskoro odlučiti o njegovom predlogu za ocenu ustavnosti pojedinih odredaba srpskog medijskog zakona, koji je Janković podneo na inicijativu novinarskih udruženja i u skladu sa ocenama stručne javnosti.

Ministar kulture i medija, Nebojša Bradić ocenio je da posezanje za senzacionalističkim novinarstvom, povlađivanje najnižem ukusu, siromašenje jezika i „izostanak“ kulture iz medijskih sadržaja predstavljaju atak na čitoce, gledaoce i slušaoce i zloupotrebu slobode govora sa nemerljivim negativnim posledicama.

Udruženje novinara Srbije i Sindikat novinara Srbije organizovaće skup „Pet minuta gromoglasne tišine“, povodom Svetskog dana slobode medija.

Skup će biti organizovan u Pionirskom parku kod spomenika „Čitaocu novina“.

Tagovi

Povezani tekstovi