Lalić o kampanji protiv Skrozze: Agitatori vlasti monstruoznim metodama žele da ućutkaju sve pristojno i razumno

Izvor: Nova S
Izvor: Nova S

U pitanju je vrlo ozbiljan atak na bezbednost Tamare Skrozze, kaže predsednik NUNS-a Željko Bodrožić posle kampanje koju su prorežimski mediji poveli protiv poznate novinar-ke. Antonela Riha kaže da bi mogla da potpiše Tamarinu izjavu. I Rade Veljanovski na listi „atentatora“ na Vučića. Ministarstvo informisanja se priključilo kampanji protiv Skrozze

 

Nakon što je protiv poznate novinarke i ekspertkinje za medijsku etiku Tamare Skrozze pokrenuta kampanja u prorežimskim medijima, u kojima su izgovorene laži kako je pozivala na masovna ubistva političara iz vrha vlasti devedesetih, s naglaskom na ubistvo predsednika Aleksandra Vučića, koga nije ni spomenula, oglasile su se različite domaće i međunarodne organizacije, kao i njene kolege koje su joj pružile podršku.

 

Sagovornici Cenzolovke su saglasni da je u pitanju orkestrirana i veoma opasna medijska hajka na Tamaru Skrozzu. Ističu da su ovakve kampanje protiv slobodnih novinara postale redovne, da imaju istu matricu i isti cilj – ućutkati i zastrašiti svakoga ko se usudi da iznese kritički stav protiv režima.

 

Novinarka Antonela Riha za Cenzolovku kaže da je zapanjena dokle medijska režimska mašinerija može da ide. Ona smatra da nema ništa strašno u izjavi njene koleginice i slaže se sa svakom rečju koju je izgovorila u emisiji „Da sam ja neko“.

 

„Ovo nije prvi put da Tamaru napadaju na ovakav način. To je strašno. Što se mene tiče, mogla bih da potpišem Tamarinu izjavu, jer je očigledno da zbog izostanka lustracije imamo ovo danas. Živimo pod pritiskom koji je identičan onom koji smo imali upravo devedesetih godina. To što neko smatra da je 5. oktobra trebalo procesuirati političare koji su bili deo režima devedesetih ne znači da misli da je trebalo pobiti te ljude”, kaže Antonela Riha.

Bodrožić: Ozbiljan atak na bezbednost Skrozze

 

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić kaže da se po ko zna koji put izvrću reči iz konteksta o nekakvom ugrožavanju života Aleksandra Vučića.

 

„Oni to tako rade u krug. Tamara nije prvi put na udaru Vučićevih tabloida, međutim, ovo sada je zaista grozno kako ta orkestrirana kampanja izgleda. Žena prolazi sada torturu zbog jedne rečenice u kojoj ona žali što 6. oktobra u ovoj zemlji nije bilo volje da se stvari isteraju u pravnom smislu na čistac i da oni koji su nas maltretirali i pljačkali odgovaraju”, kaže Bodrožić.

 

On je na isti način kao Antonela Riha razumeo da to što je Skrozza rekla ne znači da je neko trebao da bude ubijen, već da bude lustriran.

 

„Između ostalih i sam Aleksandar Vučić, koji se baškario u svom stanu na Novom Beogradu dok su ljudi ginuli u ratu protiv NATO-a”, dodaje Bodrožić, koji je zabrinut da je u pitanju vrlo ozbiljan atak na bezbednost Tamare Skrozze.

 

I VELJANOVSKI NA SPISKU ‘ATENTATORA’

 

Dnevni list Danas je jutros objavio kako se spisku „atentatora“ na predsednika Aleksandra Vučića pridružio se i Rade Veljanovski, za koga je Informer napisao da je izjavio kako je „normalno bilo ubiti Vučića nakon 5. oktobra“, neposredno pošto je na TV Nova S rekao da to što je Tamara Skrozza rekla nije ni za kakvu osudu, jer je to potpuno normalno kao i da to isto govore i misle mnogi drugi ljudi.

 

Na portalu Informera je objavljen naslov „Veljanovski: To što je Tamara Skrozza poručila da je 5. oktobra trebalo ubiti Vučića je sasvim normalno i to mislimo mnogi mi iz opozicije!“

 

„Naravno da nisam spomenuo Vučića, kao što to nije uradila ni Tamara Skrozza. Ali to samo govori u prilog tezi da to nisu nikakvi novinari, ni u profesionalnom ni u etičkom, pa čak ni u bazičnom smislu. Oni su jedna propagandna mašinerija koja seje neistine i mržnju i tome jedino služe“, rekao je Veljanovski za Danas.

 

O tome kako novinarska zajednica treba da se postavi posle učestalih medijskih hajki i pretnji novinarima u poslednjih nekoliko meseci (Dinko GruhonjićAna LalićVanja Đurić, Željko Veljković, Srđan Škoro…), Bodrožić kaže da NUNS u ovakvim situacijama uvek reaguje promptno i zajedno sa slobodnim organizacijama i udruženjima.

 

„Naše su mogućnosti takve da alarmiramo javnost, da ponudimo našu pravnu pomoć, da zavedemo slučaj i da zahtevamo od države da reaguju i zaštite novinare koji su ugroženi. Naša baza se ažurira i ona je relevantna za evropske institucije kao što je Evropska komisija i njihovi izveštaji se baziraju na našim informacijama. Sve to ćemo preduzeti i u slučaju napada na Tamaru Skrozzu.”

Ana Lalić: Agitatori i podlaci

 

Predsednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ana Hegediš Lalić, koja i sama nedavno bila žrtva sličnih napada i pretnji, za Cenzolovku kaže da je Tamara Skrozza najuporniji zagovornik i borac za vraćanje etike, časti i profesionalnosti u novinarstvo.

 

„Ona je sve ono što te tabloidne propagandne falange vlasti, koje je danas napadaju, nemaju ni u promilima. Oni nisu novinari, već agitatori i podlaci koji se koriste monstruoznim gebelsovskim metodama da dehumanizuju i ućutkaju sve što je pristojno i razumno i što se ne uklapa u sistem njihovih devijantnih vrednosti. A Skrozza ih samim svojim postojanjem, pisanjem i delovanjem svakodnevno podseća na to šta znači biti profesionalac i čestit čovek. Kategorije u koje se oni nikada neće moći upisati”, izričita je predsednica NDNV-a Ana Hegediš Lalić.

MEDIJSKE ORGANIZACIJE SOLIDARNE SA SKROZZOM, MINISTARSTVO INFORMISANJA SE PRIKLJUČILO HAJCI

 

Slavko Ćuruvija fondacija je u reagovanju istakla da još jednom prisustvujemo kampanji provladinih „medija” koja obmanjuje građane i zastrašuje ono najkvalitetnije što je preostalo u novinarstvu u Srbiji, te da je optuživati Tamaru Skrozzu da poziva na bilo čije ubistvo monstruozno i opasno, zatraživši od institucija da preduzmu sve u okviru svojih nadležnosti i zakonskih ovlašćenja da se zaustave pozivi na njen linč.

 

Fondacija je poručila da „ukoliko se ova kampanja ne zaustavi, i ukoliko eskalira, smatraćemo odgovornim ne samo prorežimske propagandiste, već i sam vrh vlasti koji ih godinama neguje, podržava i instruira u obračunima sa neistomišljenicima”.

 

U svojoj reakciji, međutim, Ministarstvo informisanja danas je objavilo kako je „teško oteti se utisku da je Skrozza implicitno izrazila žaljenje što pojedini državni zvaničnici nisu bili lišeni života“, priključujući se tabloidnoj hajci na Skrozzu.

 

S druge strane, međunarodna organizacija Reporteri bez granica poručila je da „ako se nešto desi Tamari Skrozi, smatraćemo odgovornim vladu i njene medijske izaslanike”, izražavajući punu solidarnost sa Tamarom Skrozzom, „koja je personifikacija kvalitetnog i etičkog novinarstva”.

 

Novinarski deo Stalne radne grupe za bezbednost novinara ističe da „kampanja protiv Tamare Skrozze učitavanjem i stravičnim tabloidnim tumačenjem njene izjave da je pozvala na ubistvo predsednika, najozbiljnije ugrožava bezbednost ove novinarke”.

 

Sa Ministarstvom informisanja se ne slažu ni najveća novinarska udruženja u zemlji, koja izražavaju solidarnost sa Skrozzom – UNSNUNSNDNV, kao i Novinarke protiv nasilja prema ženama i Savet za štampu.

Izvor:Cenzolovka

Tagovi

Povezani tekstovi