Otvoren poziv za Regionalnu akademiju za buduće lidere promena u medijskoj pismenosti i medijskom aktivizmu

slika: canva
slika: canva

Novosadska novinarska škola (NSŠ) i partneri objavljuju javni poziv za jednogodišnju Regionalnu akademiju za buduće lidere promena o medijskoj pismenosti i aktivizmu.

 

Sedam medijskih organizacija sa Zapadnog Balkana i Turske osmislilo je edukativni program za građane, posebno mlade, osmišljen da ih podučava i osnaži da se uključe u aktivizam za slobodu medija kako bi se suprotstavili polarizaciji.

 

Tražimo da osnažimo i stvorimo saveznike među mladim ljudima kojima je stalo do budućnosti slobodnih medija, do budućnosti slobode izražavanja i koji su otvoreni da postanu dobro informisani zastupnici našeg osnovnog prava da slobodno govorimo.

 

Ako ste mlad/a aktivista/kinja, lider/ka OCD, aktivan/na ili entuzijastičan/na političar/ka, novina/kar, član/inca akademske zajednice, uticajni/ne na društvene mreže, prosvetni/a radnik/ca i želite da svojim glasom i uticajem pomognete u unapređenju medijskih sloboda, prijavite se za učešće na Akademiji za budućnost Lideri promena!

 

Dobićete sveobuhvatan uvid u medijsko okruženje u vašoj zemlji, regionu Zapadnog Balkana i Turskoj; šta čini današnje medijsko okruženje, koji su izazovi sa kojima se suočavaju mediji i novinari i šta je potrebno da se oni prevaziđu. Saznaćete o trendovima medijske i informatičke pismenosti i kako medijski pismeni građani unapređuju demokratiju i vladavinu prava.

 

Program počinje trening kampom u Istanbulu (28 – 31. oktobar 2024), nakon čega sledi niz online radionica i sesija. Odvešćemo vas u zemlje EU kako biste iz prve ruke saznali o trendovima u medijima, medijima i slobodi izražavanja i izazovima za koje medijski profesionalci, stručnjaci, zakonodavci očekuju da bi budućnost mogla doneti, za koje treba da radimo na pripremi našeg regiona. Program će vas ohrabriti i podržati u osmišljavanju sopstvenih inicijativa koje imaju za cilj unapređenje medijskih sloboda u vašim zemljama. Akademija će početi u oktobru 2024. i trajaće 12 meseci.

 

Učešće u programu je besplatno, a sve troškove snosiće projektni partneri, zahvaljujući podršci EU u realizaciji projekta.

 

 

Kako se prijaviti?

 

Kandidati treba da popune Google obrazac do 25. avgusta 2024.

 

Regionalna akademija se realizuje u okviru projekta „Naši mediji: Akcija civilnog društva za generisanje medijske pismenosti i aktivizma, protiv polarizacije i promovisanje dijaloga“ uz finansijsku podršku Evropske unije od strane partnerskih organizacija SEENPM, Albanskog medijskog instituta, Mediacentra Sarajevo, Press Savet Kosova, Instituta za medije Crne Gore, Makedonskog instituta za medije, Novosadske novinarske škola, Mirovnog instituta i Bianeta.

 

Više o pozivu pogledajte ovde

 

Izvor: Novosadska novinarska škola

Tagovi

Povezani tekstovi