Mediji: Rusija oslobodila američkog novinara i bivšeg marinca u najvećoj razmeni od Hladnog rata

Izvor: Canva
Izvor: Canva

Novinar Vol strit žurnala Evan Gerškovič i bivši američki marinac Pol Vilan, koji su u Rusiji služili zatvorske kazne zbog špijunaže, oslobođeni su u razmeni zarobljenika između Rusije, SAD i Nemačke, koju su mediji nazvali najvećom od Hladnog rata.

 

Blumberg je dobio potvrdu anonimnog izvora da su Geršković i Vilan bili među 20 do 30 političkih zatvorenika i novinara, koji su deo velike razmene, kao i da su na putu kući.

 

Vol strit žurnal, niti Stejt department nisu hteli zvanično da potvrde ove informacije.

 

Gerškovič je bio osuđen na 16 godina zatvora zbog špijunaže, a kaznu je trebalo da služi u strogoj kaznenoj koloniji. Tako je postao prvi američki novinar koji je u Rusiji osuđen za špijunažu od kraja Hladnog rata. Nagađalo se da se sa presudom žurilo da bi se našao na spisku za razmenu, koji su dve strane uveliko dogovaralo.

Vilan, koji je američki, britanski, irski i kanadski državljanin, uhapšen je u Rusiji u decembru 2018. godina, a 2020. je osuđen takođe na 16 godina zatvora zbog špijunaže.

 

Mediji navode da bi na spisku razmenjenih osuđenika trebalo da se nađe i rusko-britanski politički aktivista Vladimir Kara Murza.

 

Poslednja razmena zarobljenika između Rusije i SAD desila se u decembru 2022. godine, kada je američka državljanka Britni Griner oslobođena u zamenu za trgovca oružjem Viktora Buta, koji je služio 25-godišnju kaznu zatvora u SAD.

 

Predsednik Džo Bajden je u to vreme izrazio žaljenje što se Vilan nije našao na letu za SAD zajedno sa košarkašicom.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi