Ministar Ristić treba samo da potpiše ostavku – tekst je spreman

slika: NUNS
slika: NUNS

Predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije danas su u ime Koalicije za slobodu medija ministru informisanja uručili tekst ostavke koju treba da potpiše. Nakon što je ministar za informisanje i telekomunikacije Dejan Ristić u sramnom saopštenju pokazao da duboko ne razume očuvanje koncepta slobode govora i zalaganje za bezbednost novinara,  otvorio je put ka daljoj hajci i ugrožavanju bezbednosti novinarke Tamare Skrozze.

 

Zbog svega što je izazvao tim činom kao jedino logičo smatramo da treba da podnese neopozivu ostavku. 

 

Na sastanku koji je još pre početka hajke na Tamaru Skrozza zakazan sa ministrom i novinarskim udruženjima na temu “nastavka redovnih konsultacija u vezi sa važnim temama iz oblasti informisanja” pojavio se samo NUNS. 

Generalna sekretarka NUNS-a Tamara Filipović Stevanović je tom prilikom u ime Koalicije za za slobodu medija ministru uručila ono što je po mišljenju ove Kolaicije najvažnija tema iz oblasti informisanja – ostavka ministra. 

 

Tekst ostavke koji mu je Koalicija za slobodu medija pripremila i uručila glasi ovako: 

 

 

Poštovani predsedniče Vlade,

 

Usled najnovije medijske hajke na novinarku FoNeta Tamaru Skrozzu smatram svojom moralnom odgovornošću da podnesem ostavku na funkciju ministra informisanja i telekomunikacija.

 

Kao čovek koji se zalaže za očuvanje koncepta slobode govora smatram da je ovakav vid medijske hajke nedopustiv, i izražavam žaljenje što sam i ja njoj doprineo. U brzini se nisam dovoljno informisao i spočitao sam joj ono što ona nije izgovorila. To smatram svojom odgovornošću.

 

Koristim ovu priliku da se izvinim Tamari Skrozzi, ali i drugim medijskim profesionalcima koji su stali u njenu odbranu, a zatim bili izloženi medijskom blaćenju.

 

Dolaskom na ovo mesto imao sam veliku želju da pokušam da doprinesem slobodi izražavanja, informisanju u javnom interesu, smirivanju tenzija u javnom prostoru i dijalogu što sam na početku mandata i obećao javnosti, ali i novinarskim i medijskim udruženjima. Želeo sam da se zajedno založimo da sačuvamo profesionalno novinarstvo i očuvamo informisanje u javnom interesu. Na žalost, u ovih nešto manje od 100 dana mog ministrovanja, REM je doneo pravilnike koji nisu u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima i Strategijom razvoja sistema javnog informisanja u RS (2020 – 2025), nastavljene su zloupotrebe u domenu projektnog sufinansiranja, novi Akcioni plan za pomenutu Strategiju i dalje nije usvojen, televizije sa nacionalnom dozvolom svakodnevno seju strah i šire govor mržnje koji je kažnjiv u Srbiji u većem broju zakona, tabloidi takođe,  a broj ozbiljnih pretnji novinarima veći je nego što je ih je bilo u celoj prethodnoj godini i u velikoj meri je to posledica hajki koje se vode upravo u medijima koji se ne pridržavaju profesionalnih uzusa.

 

Zbog svega toga, kao odgovoran i vaspitan čovek, profesionalan u obavljanju svih dosadašnjih javnih dužnosti, a u skladu sa članom 23 Zakona o Vladi, doneo sam jedinu racionalnu i časnu odluku u ovim okolnostima.

 

Podnosim neopozivu ostavku na poziciju ministra informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije.

 

Osećam moralnu i profesionalnu obavezu da se najiskrenije zahvalim svojim saradnicima u našem nažalost  kratkom radu.

 

Srbiji je potrebna mudrost, staloženost, razvijanje dijaloga, nikako raspirivanje konflikata i angažovanje medijskih mašinerija za te potrebe, ma sa koje strane dolazile.

 

Ostavka je lični čin.

 

S poštovanjem,

MINISTAR
Dejan Ristić 

 

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić najavio je da NUNS više neće komunicirati sa ministrom Ristićem. “Već smo ga pozvali da podnese ostavku a sada smo mu i pripremili tekst. Nadamo se da će, ako je iole častan, nakon sramnog saopštenja kojim je samo doprineo daljoj kriminalizaciji i dehumanizaciji Tamare Skrozza što pre podnese ostavku”, rekao je Bodrožić. On je podsetio da je ministar Ristić, kada su se prethodno videli da razgovaraju o medijima, sam rekao da ne zna mnogo o medijima, a naročito ne o telekomunikacijama. “U ovih 100 dana je to potvrdio a sve je tako loše začinio tim saopštenjem koje je, najblaže rečeno sramno”, zaključio je Bodrožić.  

Tagovi

Povezani tekstovi