Tužilaštvo još uvek nije pozvalo Srđana Škora da se izjasni o optužbama da je ugrozio bezbednost predsednika i njegovog sina

Foto: N1
Foto: N1

Posle ogromne medijske buke i hajke protiv novinara Srđana Škora u kojoj je učestvovao vrh države, kao i ekspresnog pokretanja istrage protiv njega zbog navodnog ugrožavanja sigurnosti Aleksandra Vučića i njegovog sina, tužilaštvo novinara nije ni kontaktiralo

 

Posle višednevne kampanje koja je 8. jula pokrenuta protiv novinara Srđana Škora, njega do danas, kako je rekao za Cenzolovku, tužilaštvo nije kontaktiralo nakon što je objavilo da je pokrenulo istragu zbog krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti predsednika Aleksandra Vučića i njegove porodice.

 

Tada je Više javno tužilaštvo u Beogradu objavilo da je naložilo Prvom osnovnom javnom tužilaštvu da formira predmet i ispita da li u izjavi Škora za KTV Zrenjanin ima elemenata krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti predsednika i njegove porodice.

 

Iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva su nam potvrdili da je predmet u fazi predistražnog postupka, te je upućen zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja MUP-u.

 

Hajka po istoj mustri kao i protiv Skrozze

 

Kampanja protiv Škora počela je odmah nakon njegovog gostovanja na KTV Zrenjanin. Tamo je doslovno rekao da bi „i Vučić i njegov sin i cela ta bulumenta mogli mnogo više da pomognu Majdanpeku, Boru ili, ne daj Bože, ako se otvori taj litijum da i tamo zapnu svojski i da pokažu svojim primerom da to ništa nije štetno. Da se tuširaju uranijumom, pošto uranijum i sve nije ništa štetno, oni neka daju primer, pa ćemo svi mi za njima…”

 

Odmah su u prorežimskim medijima njegove reči dobile potpuno novu dimenziju (pogledati slučaj Tamare Skrozze) pokrenuta kampanja koju su vodili političari iz vrha vlasti i prorežimski mediji, kako on hoće da ubija Vučićevu decu, dok je tužilaštvo ekspresno je naložilo istragu.

 

Hitro su reagovali i najviši funkcioneri države, među njima Ivica Dačić, Ana Brnabić, Sandra Božić, kao i institucije, prorežimski tabloidi i nacionalne televizije, koji su u Škorovoj izjavi videli poziv na ubistvo predsednikovog sina.

 

Škoro je demantovao da je pozivao na bilo čije ubistvo. U Danasu je objavio tekst o tome kako se režim uplašio čoveka sa biroa za zaposlene.

 

Za Cenzolovku kaže da posle svega od tužilaštva nije dobio poziv da da izjavu niti da je dobio bilo kakvo drugo obaveštenje o postupku protiv njega.

 

Tužbe protiv Dačića i MUP-a

 

Najavio je i tužbe protiv medija koji su objavili da poziva na ubistvo predsednikovog sina, kao i protiv Ministarstva unutrašnjih poslova i ministra Ivice Dačića zbog izjave da je „poziv Srđana Škora na ubistvo Danila Vučića zločin za koji mora da se odgovara.“

 

Škorov advokat Ivan Ninić je precizirao da pripremaju 10 do 15 tužbi protiv izdavača i urednika medija, kao i pojedinih niže rangiranih funkcionera Srpske napredne stranke. Dodaje da se Dačić, nakon njihove najave tužbe, ogradio od ministarstva koje vodi:

 

„On je rekao da je kao ministar dao tu izjavu, a ne MUP kao institucija. Međutim, u informaciji koju je Tanjug preneo, stoji da je saopštenje stiglo iz MUP-a“, kaže Ninić.

 

Ministarstvo traži da se KTV Zrenjanin izjasni

 

KTV Zrenjanin je, posle emitovanja emisije u kojoj je Srđan Škoro bio gost, od Ministarstva informisanja i telekomunikacija dobila dva dopisa zbog navodnog kršenja Zakona o javnom informisanju. Vlasnik televizije Dejan Radić za Cenzolovku kaže da Ministarstvo nije još uvek pokrenulo postupak, već da najpre traže od njega da se izjasni, pa „da vide da li će pokrenuti postupak ili ne.“

 

Radić kaže da će biti suzdržan od bilo kakvog odgovaranja, jer smatra da nije prikladno da od KTV traže da se izjasni prvo u roku od dva, pa od pet dana nakon slanja dva različita dopisa.

 

Regulatorno telo za elektronske medije pokrenulo je postupak protiv KTV Zrenjanina na vanrednoj sednici, ali Radić kaže da od REM-a nije dobio nikakvu informaciju o tome.

 

Izvor: Cenzolovka

Tagovi

Povezani tekstovi