Pokrajinski sekretarijat „nema saznanja“ o sukobu interesa na medijskom konkursu; UNS istražio – isti ljudi u Zadruzi, organima DNV-a i na portalu „Vojvođanski novinar“

Slika: Canva
Slika: Canva

Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Aleksandra Ćirić Bošković odgovorila je UNS-u da nema saznanja o postojanju sukoba interesa članice komisije za ocenu medijskih projekata Biljane Ratković Njegovan na ovogodišnjem medijskom konkursu Sekretarijata.

 

UNS je pre nepune dve nedelje pisao o sukobu interesa Biljane Ratković Njegovan.

 

UNS je tada naveo da je ona, kao članica komisije, imenovana na predlog Društva novinara Vojvodine (DNV), 4.950.000 dinara dodelila Zadruzi „Medijakult“, za projekat „Video podkast: Novosadski razgovori“.

 

Medijski sadržaj nastao u okviru ovog projekta, kako je navedeno u Rešenju o raspodeli sredstava, biće emitovan na portalu čiji je DNV izdavač – „Vojvođanski novinar“.

 

U trenutku odlučivanja u komisiji Ratković Njegovan bila je operativni urednik ovog portala.

 

Nakon informacija u medijima da je u sukobu interesa, ona je izbrisana iz impresuma.

 

U prilog tvrdnji da je operativni urednik ide i činjenica da je u prijavi za člana komisije za konkurs Ministarstva informisanja i telekomunikacija (MIT) za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja na jezicima nacionalnih manjina, navela da je „od 2018. godine do danas operativni urednik Vojvođanskog novinara“.

 

Ratković Njegovan je, takođe, članica Upravnog odbora Društva novinara Vojvodine, izdavača „Vojvođanskog novinara“.

 

U Rešenju o formiranju komisije Pokrajinskog sekretarijata navedeno je čak i da je Biljana Ratković Njegovan „radno angažovana u Društvu novinara Vojvodine“.

 

Isto piše i u ovogodišnjem Rešenju o imenovanju komisije  MIT-a za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja na jezicima nacionalnih manjina gde je Ratković Njegovan takođe bila član.

 

U prijavi za člana komsije po ovom konkursu, gde se prijavila samostalno, navela je i da je „aktivan član Društva novinara Vojvodine“.

 

UNS je povodom ovih saznanja još pre objavljivanja prvog teksta pokrajinsku sekretarku Aleksandru Ćirić Bošković upitao da li je Pokrajinski sekretarijat, pri formiranju komisija uzeo u obzir da je članica komisije dr Biljana Ratković Njegovan u sukobu interesa, s obzirom na to da je izabrana na predlog DNV-a, a da je dodatno i operativni urednik portala DNV-a („Vojvođanski novinar“) na kom će biti emitovan sadržaj nastao u okviru projekta?

 

UNS je zatražio i odgovor na pitanje da li je Biljana Ratković Njegovan u prijavi za člana komisije navela da medij u kojem je operativni urednik na bilo koji način učestvuje na konkursu Pokrajinskog sekretarijata.

 

Sekretarijat: UNS i tuži i sudi, nemamo saznanja o sukobu interesa

 

U odgovoru na UNS-ova pitanja, stigla tek krajem prošle sedmice, pokrajinska sekretarka navela je da je prvo pitanje koje je UNS postavio „sugestivno“ jer UNS „ne daje prostora tumačenju odredbi medijskih propisa da li je jedan član komisije u sukobu ili nije“.

 

Ona je podsetila da se na konkurs prijavljuju izdavači medija i privatna preduzeća i nevladine organizacije za proizvodnju medijskih sadržaja, a da kandidati koji proizvode medijski sadržaj moraju imati ugovor, sporazum ili bilo kakvu saglasnost emitera da će medijski sadržaj biti emitovan ukoliko bude bio podržan na konkursu.

 

„Međutim, emiter nije učesnik na konkursu. Učesnik na konkursu je pravno lice ili preduzetnik koji proizvodi medijski sadržaj. U praksi, najčešće proizvođač medijskog sadržaja ustupa besplatno emiteru medijski sadržaj“, objasnila je Ćirić Bošković UNS-u i medijske propise i praksu.

 

Kako je istakla, „u konkretnom slučaju, ‘Medijakult – zadruga medijskih i kulturnih stvaralaca’ koji se prijavio na konkurs, u dokumentaciji za prijavu na konkurs u Budžetu projekta, kako u operativnim, tako i u personalnim troškovima, nije navela nijedan trošak koji bi ukazao da će sredstva uplatiti na račun Društva novinara Vojvodine“.

 

„Isto tako, u specifikaciji budžeta nije navedeno da će prof. dr Biljana Ratković Njegovan imati ikakvu korist kao član Društva novinara Vojvodine“, piše u odgovoru.

 

Pokrajinska sekretarka je UNS-u potvrdila i da je u prijavi Biljane Ratković Njegovan za člana komisije, Društvo novinara Vojvodine navelo da „novinarsko udruženje čiji je član ne učestvuje u tekućoj godini na konkursu za koji se prijavljuje (za člana komisije, prim.nov)“.

 

„Na osnovu Zakona o javnom informisanju i medijima, Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, Konkursa i sve prateće dokumentacije, nemamo saznanja da postoji bilo kakav sukob interesa“, piše u odgovoru.

 

Govoreći, dodatno, o tekstu UNS-a u kojem se navode informacije koje ukazuju na to da je Ratković Njegovan bila u sukobu interesa, sekretarka je navela da je  UNS „objavio tekst gde se već naslovom i tuži i sudi“.

 

„Borimo se koliko je u našoj moći da novinarska profesija bude u značajno boljem položaju nego što je danas. Kao organ uprave, poštujemo Ustav RS, medijske zakone i podzakonske akte. U donošenju propisa zajedno učestvujemo u izradi nacrta propisa. Želimo da se naša saradnja i dalje nastavi“, navela je pokrajinska sekretarka.

 

Interesantna preklapanja:  Zadrugari, članovi organa DNV-a i novinari na portalu DNV-a – tri u jedan

 

Iako Pokrajinski sekretarijat tvrdi da nema saznanja o sukobu interesa, te da Društvo novinara Vojvodine i portal čiji je DNV izdavač – „Vojvođanski novinar“ neće dobiti novac po projektu, interesantna su preklapanja koja je UNS uočio upoređujući imena osoba koje su zadrugari „Medijakulta“, članovi organa Društva novinara Vojvodine (Upravnog odbora, Nadzornog odbora i Suda časti) i novinari „Vojvođanskog novinara“.

 

Naime, dva zadrugara „Medijakulta“, Jelena Dopuđ i Petar Njaradi, članovi su u isto vreme i Upravnog odbora DNV-a, dok je dodatno, Jelena Dopuđ odgovorni urednik „Vojvođanskog novinara“, a Petar Njaradi novinar ovog portala.

 

Zadrugar Mladen Bulut donedavni je predsednik Upravnog odbora DNV-a, a trenutno novinar „Vojvođanskog novinara“.

 

Inače, Mladen Bulut je i do pre deset dana (25. jula 2024. godine) bio v.d. direktora Zadruge, gde ga je, nekoliko dana nakon UNS-ovog pisanja, zamenio Branko Paravinja.

 

Novi predsednik Zadruge „Medijakult“ Branko Paravinja je i član Nadzornog odbora DNV-a.

 

Biljana Popadić, zadrugarka „Medijakulta“ je i novinarka na portalu „Vojvođanski novinar“, a Biljana Ratković Njegovan član Upravnog odbora DNV-a, „radno angažovana u DNV-u“ i operativni urednik portala sve do objava o njenom sukobu interesa u medijima.

 

Zadruga „Medijakult“ i Društvo novinara Vojvodine, piše u APR-u, registrovani su na istoj adresi.

 

UNS je od Pokrajinskog sekretarijata, po Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja, zatražio i narativni i finansijski predlog ovogodišnjeg projekta Zadruge „Medijakult“, ali do danas nismo dobili traženu dokumentaciju.

 

Iako možda, kako tvrdi pokrajinska sekretarka,  Društvo novinara Vojvodine, odnosno portal „Vojvođanski novinar“, neće direktno iz projekta dobiti novac na račun, odnosno Zadruzi neće naplatiti emitovanje medijskog sadržaja nastalog u okviru projekta, nemoguće je ne uočiti da su zadrugari „Medijakulta“, članovi organa DNV-a i redakcije portala, isti ljudi.

 

Pet od osam zadrugara „Medijakulta“ su ili članovi organa DNV-a ili redakcije „Vojvođasnki novinar“, a njih dvoje i jednog i drugog.

 

Ovogodišnji konkurs Pokrajinskog sekretarijata u brojkama

 

Na ovogodišnjem Konkursu Pokrajinskog sekretarijata za projektno sufinasiranje proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja sufinansirano je 118 projekata.

 

Od toga su tri dobila 4.950.000 dinara, što je najviši dodeljeni iznos – Zadruga Medijakult i Dnevnik Vojvodina pres za dva projekta, na portalu i u listu „Dnevnik“.

 

Jedan medijski projekat dobio je 2.450.000 dinara, a tri po 2.000.000 dinara. Svim ostalim projektima odobreni su značajno niži iznosi.

 

Izvor: UNS

Tagovi

Povezani tekstovi