„Dokaz da je REM važna poluga vlasti“: Kako je skupštinski odbor prekršio Zakon o elektronskim medijima?

Snimak ekrana N1
Snimak ekrana N1

Nepoštovanje medijskih zakona nije nikakva novost i ovo pokazuje da je REM jedna od najvažnijih poluga vlasti, neke su od reakcija sagovornika Danasa na to što skupštinski odbor za kulturu i informisanje nije raspisao konkurs za izbor novih članova Saveta REM-a i na taj način prekršio Zakon o elektronskim medijima.  

 

Izvršni direktor Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić smatra da ovakvo nesprovođenje zakona, koje uključuje i prekoračenje rokova, sve češće možemo okarakterisati kao pravilo, a ređe kao izuzetak.

 

„Specifičnost ovog prekoračenja je što ono dolazi od strane Odbora za kulturu i informisanje, koji je deo skupštinske većine koja je u oktobru izglasala Zakon o elektronskim medijima sa rokovima koji se sada prekoračuju“, kaže Matić za Danas. Dodaje i da, ako ima političke volje, članovi Saveta REM-a mogu biti izabrani do početka novembra.

 

„Ta ista politička volja je ključna ako se želi ojačati nezavisnost Regulatora. Ako ona ne postoji, nema tog zakonskog akta koji može da popravi postojeće stanje“, ističe Matić.

 

Glavni urednik portala Cenzolovka Perica Gunjić smatra da vlast nikada nije ni nameravala da sprovede član Zakona o elektronskim medijima koji se tiče izbora novih članova Saveta REM-a.

 

„Donošenju tog zakona prethodili su višemesečni pregovori sa novinarskim i medijskim udruženjima, ali sad je savršeno jasno da vlast nikada nije imala nameru da podrži primenu tog zakona“, kaže Gunjić. On dodaje i da je „skandalozno“ ne samo to što je izigrana medijska zajednica u Srbiji, već i pojedini međunarodni faktori.

 

„Baš ovaj detalj u vezi sa Savetom REM-a bio je veoma važan i na kraju je misija OEBS-a u Srbiji insistirala da tu dođe do nekakvog kompromisa. Rezultat tog kompromisa je bio zakon koji se sada na više načina izigrava“, navodi Gunjić.

 

Dodaje i da je drugi način izigravanja zakona, koji su smislili, kako kaže, magovi pravnih manevara, to da će se Savet REM-a žaliti Ustavnom sudu.

 

„Ustavni sud bi onda trebalo da donese odluku o ustavnosti određenog člana zakona. Iako pravničko mišljenje ukazuje da eventualna odluka Ustavnog suda kasnije ne može zaustaviti proceduru izbora novih članova Saveta REM-a, trenutna žalba, odnosno inicijativa koju je podneo sadašnji Savet REM-a, ne može zaustaviti njihovu smenu i celu proceduru oko izbora novih članova“, kaže Gunjić.

 

Smatra i da je očigledno da vlast računa na pravne i nezakonite manevre.

 

„Nažalost, ovakva praksa pokazuje kako država funkcioniše – neće uraditi ništa što ne želi, ali će sve vreme pokušavati da stvori privid da imamo savršene zakone koji su u skladu sa evropskim standardima“, smatra Gunjić.

 

Profesor Fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević smatra da ovo kršenje zakona od strane Odbora za kulturu i informisanje samo pokazuje koliko je REM značajan za vlast u Srbiji.

 

„Kršenje zakona od strane Nevene Đurić i skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje pokazuje koliko je REM važna poluga ove vlasti i koliko im je stalo da drže pod kontrolom REM, jer to znači i kontrolu elektronskih medija. REM, pre svega predsednica Saveta Olivera Zekić, toleriše i štiti nasilno i kriminalno ponašanje medija sa nacionalnom frekvencijom sve dok oni rade za režim i guše bilo kakvu kritiku“, ističe Pavićević.

 

Smatra i da ovaj slučaj savršeno ilustruje tehniku vladavine SNS-a, čija je većina, pod kako kaže, spoljnim i unutrašnjim pritiskom donela zakon, ali naknadno traži načine da se zakon ne primeni.

 

„Sa jedne strane, vlast želi da stekne poene u novim izveštajima međunarodnih organizacija koje prate funkcionisanje demokratije i rad medija, ali ne želi ništa da promeni u načinu vladanja, stalno kupujući novo vreme. U međuvremenu, vlast nastavlja svoj posao, a mediji da ih prate u tome, makar sve propalo“, zaključuje Pavićević.

 

Izvor: Danas

Tagovi

Povezani tekstovi