„Uteruje se strah, ide se u sve veći putinizam“: Gabor Bodiš o Orbanovom tretmanu medija i NVO

Izvor: Canva
Izvor: Canva

Novinar Gabor Bodiš iz Mađarske, komentarišući nedavno osnivanje Kancelarije za zaštitu suvereniteta ove zemlje, koja treba da nadgleda strani uticaj i zakon koji se odnosi zaštitu suvereniteta, kaže da to vodi u sve veći „putinizam“ i da se radi o pokušaju uterivanja straha nezavisnim organizacijama i medijima.

 

Prvo je donet zakon prosle godine, o zaštiti suvereniteta, a nakon toga je osnovana Kancelarija za zaštitu suvereniteta. Zadatak je da motri na osnovu činjenica, ali i obaveštajnih i kontraobaveštajnih podataka bez sudske odluke. Slobodno može da ih koristi, da ima uvid odakle dobijaju pare nazivisne organizacije i mediji“, rekao je novinar.

 

Kako navodi, na čelu ove institucije postavljen je Tamaš Lanci, čovek koji je blizak saradnik Fidesa i vlade Viktora Orbana. Ova institucija je, kako se navodi, prvo kontrolisala organizacije Transparentnost Mađarska i mađarski istraživački portal „Nezavisnost“.

 

„Kancelarija je prvo uzela da razmatra odakle se finansira, kao da te to ne zna… da se dobijaju legalne pare od EU. Transaprensi internešel u Mađarskoj, koji se zove Transparentnost Mađarska i jedan portal koji se zove transparentnost. Dobili su po jednu anketu od 60 pitanja da odgovaraju. Portal je odgovorio na nekoliko pitanja, a na ponovni zahtev kancelarije su odbili da dalje sarađuju“, ističe naš sagovornik.

 

Fides ipak, navodi, ulaže sve napore da organizacijama utera strah.

 

Fides u parlamentu pokušava da nađe oštriji zakon da se kazne, a ako se ne kazne, bar da im se utera strah. Ovo se odnosi pre svega na nezavisne portale u provinciji, jer je kontrola konkretinija i lakše se može zaplašiti“, objašnjava Bodiš.

 

On takođe navodi da se radi o direktnom putu u „putinizam“.

 

„Ovo je irektan put u putinizam, jer je taj zakon isti sa onim što je doneto u Moskvijos pre nekoliko godina… Ja ne vidim da Mađarska opozicija žuri da pomogne, ili bar da izjavama da podršku napadnutim medijima“, navodi on.

 

Istakla je da je Evropska unija povodom ovog pitanja pokrenula prekršajni spor protiv Mađarske. „Orbanova vlada je sve vise okrenuta protiv EU. Neki kažu da zemlja kao da nije članica EU, nego je predgrađe Moskve. Kad pitate da li kancelarija ima veze sa vladom, to je kao da kažete da državni mediji nemaju veze sa vladom. Po zakonu i Ustavu nemaju veze, ali ako se gleda program, vidi se da je to čista putinovska propaganda“, zaključio je on za N1.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi