Dobre priče se pamte

Prvu nagradu za televizijsko istraživanje dobio je samostalni novinar Želimir Gvardiol za prilog „Izdajnik protiv zločinca“, emitovan na televiziji „B92“, o generalu JNA Vladimiru Trifunoviću koji je spasao 250 vojnika iz varaždinske kasarne tokom rata u Hrvatskoj, a zatim osuđen za izdaju i tek nedavno rehabilitovan. Druga nagrada pripala je Dejanu Raduloviću, novinaru TV „Avala“, za prilog „Pobeda na planini“ o novopazarskoj porodici koja je spasla dvojicu maloletnih sinova narkomana iselivši se iz grada na planinu. U kategoriji štampanih priloga mlađih novinara prvu nagradu zaslužila je novinarka „Radija 202“ Ana Manojlović za istraživanje o neetičkom testiranju lekova na pacijentima objavljeno u magazinu „Status“.
– Istraživala sam čitavu godinu nakon što sam čula razne priče o ovoj temi. Naposletku smo poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić i ja zajedno pokušali da dobijemo tražene podatke, ali ni tada nije uspelo – rekla je o svom istraživanju Ana Manojlović.
Drugu nagradu u ovoj kategoriji dobio je niški novinar Predrag Blagojević za otkriće o novčanim manipulacijama na niškom aerodromu. U konkurenciji štampanih priloga iskusnih novinara najboljim je proglašen rad novinara nedeljnika „Vreme“ Prvoslava Karanovića o torturi nad zavisnicima od droge u takozvanom Duhovno-rehabilitacionom centru „Crna reka“. Drugu nagradu u ovoj kategoriji podelili su vranjski novinari Zoran Radulović, za tekst o propasti fabrike obuće „Koštana“, i Dejan Dimić za istraživanje o malverzacijama u vranjskom zdravstvu.

Tagovi

Povezani tekstovi