Državne pare dao partijskoj TV

Da sve bude gore, u vreme podele para u RTV Zaječar predstavnik većinskog kapitala bio je Saša Mirković, potpredsednik Ničićevog pokreta „Živim za krajinu“!
Favorizovanje RTVZ i diskriminaciju ostalih medija Ničić je opravdao rečima da „žutu štampu ne fi nansira“?! Ovaj dvonedeljnik zbog svog pisanja o zloupotrebama lokalnih organa vlasti u Zaječaru i Timočkoj krajini više puta je kažnjavan, a generalni direktor „Revije“ tvrdi za „Alo!“ da su godinama izloženi pretnjama.
U nekoliko navrata čak nam je nuđeno da nas kupe kako bismo prestali da pišemo o radu Ničića – rekao je za „Alo!“ Vlado Mađoski, generalni direktor „Nove timočke revije“.
Istovremeno, na osnovu odluke koju je donelo Gradsko veće Zaječara sa gradonačelnikom na čelu, a po ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji, po milion dinara dobile su i RTV „F kanal“ i RTV „Folk disk“. Ipak, vlasnici tih medija takođe su kivni na zaječarsku upravu zbog ovakve raspodele budžetskih sredstava. Saša Firović, generalni direktor „F kanal“, smatra da ovakva podela nije proporcionalna.
Dati jednoj medijskoj kući deset puta veća sredstva u odnosu na druge medije u Zaječaru možda bi imalo opravdanja da je taj medij u vlasništvu opštine. Dok je opština imala u vlasništvu jedan od medija, nije izdvajala nikakva sredstva za privatne kuće. S obzirom na to da se vlasnička struktura promenila i da su već nekoliko godina svi mediji u privatnom vlasništvu, smatramo da bi sadašnja raspodela trebalo da bude srazmerna funkciji informisanja koju vrše – kaže Firović, a njegovog mišljenja deli i Novica Lapadatović, direktor „Folk diska“, uz komentar: „Naravno da se ne slažemo, ali ko tu nas pita?!“ Estradni menadžer Saša Mirković, potpredsednik Ničićevog pokreta, samo je kratko za naš list prokomentarisao da više nije većinski zastupnik kapitala RTV Zaječar.
Više nisam zastupnik i stvarno ništa ne znam o raspodeli novca lokalnim medijima – tvrdi Mirković, dok gradonačelnik Zaječara Boško Ničić tvrdi da protekcije nije bilo?!
RTV Zaječar je zbog pokrivenosti koju ima dobio veću novčanu pomoć, a iznos je identičan prošlogodišnjem i onom iz 2008. godine. Mi ne ulazimo ni u čiju vlasničku strukturu, već odluke o donacijama donosi komisija – obrazložio je Ničić za „Alo!“, a na pitanje zašto je „Revija“ izvisila žustro dodao: „Žutu štampu ne fi nansiramo!“. Međutim, interesantno je da taj dvonedeljnik od svog osnivanja ima podršku Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Kada smo ga podsetili na to da je potpredsednik njegovog pokreta „Živim za Krajinu“ Saša Mirković početkom godine kupio udeo u RTV Zaječaru, bivši učesnik rijaliti šoua „Farma“ je to odbacio i čak izjavio da su možda novine pogrešno prenele informaciju! Podsećanja radi, mediji su 10. februara objavili vest da je Saša Mirković postao jedan od vlasnika te lokalne televizije.


M. L. – M. D.

Tagovi

Povezani tekstovi