Pretnje novinarima ne smeju se tolerisati

„Napadi i pretnje slobodi medija ne smeju biti tolerisani. Aktuelni i prošli incidenti i zločini nad novinarima moraju biti ozbiljno istraženi i moraju biti preduzete odgovarajuće mere”, rekla je ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik na regionaonom skupu o istraživačkom novinarstvu „Istraživačko novinarstvo: Na ivici opasnog”.
Meri Vorlik je istakla da je uloga vlade u svakoj demokratskoj zemlji da stvori uslove za slobodu govora i zaštiti one koji koriste to osnovno pravo i ponovila da bez slobode medija nema demokratije i da su slobodni i odgovorni mediji uslov moderne demokratije. Ambasadorka SAD u Srbiji je navela da je američki narod kroz programe pomoći za poslednjih 10 godina sa više 33 miliona dolara pomogao razvoj nezavisnih i profesionalnih medija u Srbiji. Šef Misije OEBS-a u Srbiji Dimitrios Kipreos istakao je da ubistva tri srpska novinara u periodu tranzicije dokazuju da tranzicija nije laka. „Čak i danas hrabri srpski novinari doživljavaju javne pretnje smrću od huligana koji govore u ime organizovanog kriminala. Misija OEBS-a u Srbiji i druge međunarodne organizacije su osudile te kukavičke pretnje”, rekao je Kiperios. Ministar kulture Nebojša Bradić najavio je da će Medijska strategija Ministarstva kulture biti predstavljena javnosti sredinom godine i ocenio da će ta strategija doprineti razvoju istraživačkog novinarstva.
Bradić je objasnio da u Srbiji neki mediji istraživačkim novinarstvom samoproglašavaju senzacionalističko novinarstvo, koje često krši etičke i zakonske norme. Na skupu u hotelu „Kontinental” učestvuju novinari istraživači iz zemalja nastalih raspadom SFRJ i iz Albanije.

Tagovi

Povezani tekstovi