Progon medija u Rusiji: Udar na YouTubeu prijeti slobodi medija i proširuje online cenzuru

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Međunarodna i europska novinarska federacija (IFJ-EFJ) oštro osuđuje rusko usporavanje YouTubea kao ozbiljan čin cenzure i poziva vlasti da povuku ograničenja. Ruske službe za nadzor interneta izvijestile su o široko rasprostranjenom usporavanju online platforme YouTube  8. kolovoza, čineći je gotovo nedostupnom bez korištenja virtualnih privatnih mreža (VPN). YouTube je ostao jedna od rijetkih platformi za slobodno izražavanje u zemlji, usred vladinog slamanja nezavisnih medija, priopćili su iz EFJ-a. 

 

Krajem srpnja ruske su vlasti objavile planove za usporavanje performansi YouTubea s očekivanim padom brzina do 70%, kao dio strategije uvjeravanja video stranice da ponovno aktivira blokirane ruske kanale. Mjera koja je izazvala strah od povećane cenzure, jer bi mogla gurnuti korisnike prema platformama pod državnom kontrolom kao što su RuTube i VKontakte.

 

Šef Odbora za informacijsku politiku Državne dume Alexander Khinshtein opisao je to kao nužnu mjeru protiv „stranog menadžmenta YouTubea“ i optužio ga za kršenje i ignoriranje ruskog zakonodavstva. Sljedeći dan, vlasti su za usporavanje okrivile zastarjelu Googleovu opremu, što je tvrdnja koju je američka tvrtka demantirala . Khinshtein je također odbacio bilo kakvu namjernu namjeru potpunog blokiranja internetske video platforme.

 

U veljači 2022., kada je Rusija pokrenula opsežnu invaziju na Ukrajinu, vlasti su brzo blokirale neovisne medije na ruskom jeziku, više puta novčano kaznile tvrtku jer nije uklonila sadržaj za koji su tvrdili da su „lažna vijest“ o ratu u Ukrajini i izvršile pritisak na Google da vrati državne medijske kanale na YouTubeu, uz ograničavanje platformi Twitter i Meta. Unatoč tome, YouTube, kojemu dnevno pristupi više od 50 milijuna Rusa, ostao je dostupan, postavši važna platforma za oporbene glasove i neovisne novinare.

 

Međutim, s novim decentraliziranim sustavom cenzure , ili TSPU , Rusija je povećala svoju kontrolu kako bi ušutkala neslaganja, posebno o ratu u Ukrajini.

 

Usporavanje YouTubea izazvalo je veliko negodovanje javnosti, a mnogi ga smatraju namjernim pokušajem vlade da kontrolira online sadržaj. Centar za digitalna prava također je podigao uzbunu, upozoravajući da ovaj potez prisiljava kreatore sadržaja da se prebace na platforme pod ruskom kontrolom gdje je njihov sadržaj podložan strožoj cenzuri. Ova promjena mogla bi dovesti do brisanja videozapisa ili čak cijelih kanala, ostavljajući medije i kreatore sadržaja na milost i nemilost vladina moderiranja, koje se smatra daleko strožim od postojećih pravila YouTubea.

 

Iz YouTube naveli su da problemi s pristupom u Rusiji nisu posljedica bilo kakvih radnji ili tehničkih problema s njihove strane. Tvrtka je potvrdila izvješća o ljudima koji traže i bore se za pristup platformi u Rusiji.

 

IFJ-EFJ pozivaju vlasti da prekinu guranje digitalnih platformi i zaštite slobodu tiska kao i slobodu govora. Gušenje YouTubea očigledan je čin cenzure i korak prema izolaciji ruskog interneta, s ozbiljnim implikacijama na slobodu izražavanja.

 

Izvor: HND

Tagovi

Povezani tekstovi