SEEMO: Interpol poništio crvenu poternicu protiv Andreja Gnjota, pozivamo srpske vlasti da ga puste na slobodu

SEEMO

Beloruski novinar i aktivista Andrej Gnjot (Andrej Gnet), koji je trenutno u kućnom pritvoru u Beogradu, u Srbiji, dok čeka odluku o njegovom izručenju Belorusiji, saopštio je da ga je Interpol uklonio sa poternice.

 

Generalni sekretarijat Interpola je 25. juna 2024. obavestio predstavnike Evropske unije (EU) u Srbiji da je crvena poternica protiv njega ukinuto, a podaci o njemu izbrisani zbog kršenja članova 2. i 3. Ustava Interpola.

 

Prema Interpolu, crvena poternica je zahtev organima za sprovođenje zakona širom sveta da lociraju i privremeno uhapse osobu koja čeka na ekstradiciju, predaju ili slične pravne radnje. Zasniva se na nalogu za hapšenje ili sudskom nalogu koji su izdali pravosudni organi u zemlji koja zahteva izručenje. Zemlje članice primenjuju svoje zakone u odlučivanju da li da uhapse osobu.

 

Crvene poternice objavljuje INTERPOL na zahtev zemlje članice i moraju biti u skladu sa Ustavom i pravilima INTERPOL-a.

 

Uprkos ovakvom razvoju događaja, Gnjot ostaje u kućnom pritvoru jer je proces izručenja Belorusiji još uvek u toku. Iako su predstavnici EU navodno obavestili srpsku vladu i pravosuđe o ukidanju crvene poternice, to nije dovelo do njegovog puštanja na slobodu.

 

Crvena poternica je prvobitno izdata na zahtev Belorusije, koja Gnjota optužuje za navodnu utaju poreza. Međutim, Gnjot je dosledno negirao ove optužbe, nazivajući ih politički motivisanim.

 

Gnjot je uhapšen u oktobru 2023. na beogradskom aerodromu po dolasku sa Tajlanda, gde je živeo u egzilu. Gnjot je pobegao iz Belorusije u Tajland 2020. godine nakon što je kritikovao režim i učestvovao u protestima posle predsedničkih izbora. U Centralnom zatvoru u Beogradu proveo je sedam meseci pre nego što je 5. juna 2024. prebačen u kućni pritvor.

 

Viši sud u Beogradu, doneo je rešenje kojim se odobrava njegovo izručenje Belorusiji, iako odluka još nije pravosnažna. Apelacioni sud u Beogradu, kao poslednju mogućnost da zaustavi njegovo izručenje, zakazao je ročište o njegovom slučaju za 27. avgust 2024. godine. Ročište će biti javno i otvoreno. SEEMO planira da pošalje predstavnika na saslušanje.

 

Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) osuđuje nastavak kućnog pritvora beloruskog novinara i aktiviste Andreja Gnjota, uprkos tome što je Interpol poništio crvenu poternicu protiv njega zbog njegove politički motivisane prirode. Seemo poziva srpske vlasti da Gnjota odmah puste iz kućnog pritvora, jer je njegov pritvor u suprotnosti sa međunarodnim standardima ljudskih prava i podriva slobodu štampe.

 

Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) je regionalna nevladina, neprofitna mreža urednika, rukovodilaca medija i vodećih novinara u jugoistočnoj, južnoj, istočnoj i centralnoj Evropi. Članovi SEEMO su u Albaniji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Kipru, Češkoj, Estoniji, Gruziji, Grčkoj, Mađarskoj, Kazahstanu, Kosovu, Kirgistanu, Letoniji, Litvaniji, Malti, Moldaviji (sa teritorijom Pridnjestrovlja), Crna Gora, Severna Makedonija, Poljska, Rumunija, Rusija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Tadžikistan, Turkmenistan, Turska/Turska, Ukrajina i Uzbekistan. Austrija, Italija, Vatikan i San Marino imaju poseban status u SEEMO. SEEMO ima preko 3000 pojedinačnih članova i dodatne medije kao korporativne članove.

 

Izvor: SEEMO

Tagovi

Povezani tekstovi