Dodeljene NUNS-ove nagrade za istraživačko novinarstvo


Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) uz podršku ambasade SAD dodelilo je večeras u Akademiji dramskih umetnosti u Beogradu nagrade za istraživačko  novinarstvo.


Američka ambasadorka Meri Vorlik rekla je na svečanosti da je ambasada SAD, podržavajući Svetski dan slobode medija, u nezavisno novinarstvo i medije u Srbiji do sada uložila 33 miliona dolara. Nagrade za istraživačko novinarstvo, koje se dodeljuju peti put zaredom, deo su projekta prodrške nezavisnim medijima, podsetila je ambasadorka Vorlik. „Neka ovo bude još jedno javno podsećanje na žrtve pale za slobodno istraživačko novinarstvo“, kazala je Vorlik i pozvala novinare u Srbiji da se bave tim vidom novinarstva.


Predsednik NUNS-a Đorđe Vlajić kazao je da su medijske slobode pogoršane svuda u svetu i da, uprkos blagom napretku na lestvici Fridom hausa, novinari u Srbiji i mediji ne mogu biti zadovoljni sadašnjim stanjem. „Novinari i mediji su pod presijom političara i oglašivača“, rekao je Vlajić.


Na ovogodišnji konkurs, kazao je on, prijavljeno je 18 kandidata u svim kategorijama.
žiri, koji su činili bivši predsednici NUNS-a, Gordana Suša, Milica Lučić Čavić, Nebojša Bugarinović, i ataše za štampu američke ambasade Brajan Stimler, odlučio je da ne dodeli nagradu u radio konkurenciji, ali je zbog kvaliteta pristiglih radova dodeljeno više nagrada u konkurenciji štampanih medija.


 


Za televizijsko novinarstvo prvu nagradu dobio je samostalni istraživač i autor Želimir Gvardiola. Njemu je uručena nagrada od 1.200 dolara za televizijski dokumentarac „Izdajnik protiv zločinca“ koji je emitovan na Televiziji B92 2009. godine.  Dokumentarac govori o slučaju generala Vladimira Trifunovića koji je nedavno rehabilitovan u Srbiji.


Drugu nagradu u istoj kategoriji dobio je novinar Dejan Radulović sa TV Avala. On je dobio 800 dolara za televizijsku emisiju „Pobeda na planini“ emitovanu 2009, u okviru emisije Slike života na toj televiziji. Emisija govori o novopazarskoj porodici Ličina koja je, suočena sa problemom narkomanije dvoje dece, odlučila da ih izvede iz sredine u kojoj su zapali u bolest i izleči ih na planini.


Za štampano novinarstvo u kategoriji starijih kandidata prva nagrada i 1.200 dolara pripalo je novinaru nedeljnika Vreme Prvoslavu Karanoviću. On je nagradu dobio za tekst „Ubijanje Boga lopatom“, objavljen u nedeljniku Vreme maja 2009. Tekst govori o lečenju narkomanije torturom pod blagoslavom SPC i odobrenjem države.


Druga nagrada pripala je novinaru Zoranu Raduloviću iz Vranjskih novina za tekst „Dosije Koštana – Ko je izuo vranjske obućare?“, objavljen jula 2009 u tim novinama. Tekst govori o propadanju vranjske industrije Koštana koja je nekada zapošljavala 3.000 ljudi, a autoru je pripalo 600 dolara.


Novinar Dejan Dimić iz Vranjskih novina takođe je dobio drugu nagradu u vrednosti od 600 dolara za tekst „Miškove kase za Uroša“ objavljen septembra 2009. u tim novinama. Tekst je o malverzacijama u javnim nabavkama za zdravstveni centar u Vranju preko firme Jugohemija.


U kategoriji mlađih kandidata, prvu nagradu za štampano novinarstvo pripalo je Ani Manojlović, novinarki Radio Beograda 202. Ona je osvojila 800 dolara za tekst „Ni smrt se ne isplati“, objavljen u magazina Status 2010. godine. Tekst govori o testiranju lekova u Srbiji i rezultat je jednogodišnjeg istraživanja. U tekstu je pokazano čemu su sve izloženi ljudi koji pristaju na testiranje, a pored ostalog navodi se da su tri osiguravajuće kuće na tome zaradile 130 miliona evra, dok niko od ispitanika nije dobio ni dinara.


Predrag Blagojević, novinar internet novina Južne vesti dobio je 800 dolara za tekst „Manipulacije na niškom aerodromu“, koji je objavljen januara 2010. u Južnim vestima. Tekst govori o zloupotrebi u javnim nabavkama prilikom kupovine GPS uređaja za niški aerodrom.


Nagrade NUNS-a dodeljene su povodom Međunarodnog dana slobode medija,
koji obeležava u svetu svake godine 3. maja.

Tagovi

Povezani tekstovi