Tabloidi objavili identično isečene snimke kako bi dokazali da Vučića „hvale čak i na N1”

Foto: N1
Foto: N1

U roku od samo 16 minuta, portali Alo, Novosti i Informer objavili su gotovo identične tekstove koje potpisuju kao svoje. U njima se nalazi isečak od 38 sekundi iz emisije „Dan uživo” sa televizije N1, gde je gostovao stručnjak za politički marketing Igor Avžner, kritički analizirajući dijalog predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa građanima u Malom Zvorniku. Tabloidi tvrde da su Avžner i voditeljka N1 saglasni da „nijedan političar u regionu ne uživa toliku podršku naroda kao Aleksandar Vučić”. Izostavili su međutim sve kritičke komentare koje je Avžner izneo tokom gostovanja. Između ostalog, on misli da Vučićev nastup u Malom Zvorniku ukazuje na to da mu je rejting u slobodnom padu i da je taj nastup političko vaganje. Takođe, Avžner je rekao da bi sličan pristup mogao da zamisli i kod predsednika Republike Srpske, Milorada Dodika, što je rečenica koja je takođe izostavljena u manipulativnom video-snimku prorežimskih tabloida.

 

Portal Alo je juče u 20.21 objavio tekst pod naslovom „SEVNULA ISTINA SA N1: Vučić je jedini političar u regionu koji sme onako da ode u narod, jer ima najveću podršku! (VIDEO)”. Nekoliko minuta kasnije, isti naslov i sličan sadržaj pojavljuju se na portalima Novosti i Informer – svi tabloidi tekst su potpisali kao svoje autorsko delo.

 

Tekstovi sadrže identičan video-isečak iz jučerašnje emisije „Dan uživo” na televiziji N1, u kojoj gostuje stručnjak za politički marketing Igor Avžner. Dok je originalni deo emisije sa N1 trajao oko 16 minuta, tabloidi su snimak skratili na svega 38 sekundi, pri čemu su napravljeni rezovi i unutar tog isečka, izostavljajući ključne delove intervjua.

 

Avžner je tokom emisije komentarisao skup održan u Malom Zvorniku ove srede, gde je Vučić odgovarao na pitanja meštana u vezi sa eksploatacijom litijuma, kao i na pitanja iz mnogih drugih oblasti za koje predsednik nije nadležan.

 

Politički marketinški stručnjak nazvao je skup „nameštenim dijalogom” i igrokazom sa lošom režijom i glumcima. Takođe je istakao da je siguran kako Vučić ne bi posetio Mali Zvornik da mu rejting nije u slobodnom padu.

 

Avžner je govorio i o neobičnom izboru načina komunikacije sa građanima, a što je posebno privuklo pažnju tabloida.

 

Na pitanje novinarke Ivane Momčilović Odobašić da li može da zamisli drugog premijera ili predsednika iz regiona da to isto čini, Avžner je rekao da može da zamisli Milorada Dodika u toj ulozi i da nije neobično što Vučić pribegava toj vrsti eksperimentisanja – em zato što ima veću podršku među biračima, em zbog leta koje medijima ne donosi pregršt tema.

 

U snimcima koje su tabloidi manipulativno isekli i sveli na svega 38 sekundi, ne čuje se da Avžner poredi Vučića sa Dodikom, kao ni da je ovo doba godine idealno za eksperimentisanje sa glasačima, s obzirom na to da su mnogi ljudi na odmoru.

 

„Vučić može da eksperimentiše i da vidi koliko će privući onih neodlučnih birača, poznatih kao „swing voters”, koji mogu da se okrenu levo ili desno. Dakle, tokom kampanje mogu da podrže Vučića, ali isto tako mogu da budu odbijeni nekim njegovim potezima”, rekao je Avžner, između ostalog, u gostovanju na N1, a što se nije moglo čuti u snimcima tabloida.

 

U video-snimcima koje su objavili, tabloidi su manipulativno isekli i spojili pitanja novinarke N1, pa novonastalo pitanje deluje kao hvalospev Vučiću, kao da novinarka insistira da je Vučić jedini dovoljno smeo u regionu da pribegava takvom komuniciranju sa građanima.

 

Sličan slučaj zabeležila je naša redakcija krajem jula, kada je portal Informer dva dana zaredom objavio tekstove o navodnim hvalospevima s hrvatske televizije RTL na temu iskopavanja litijuma u Srbiji. U oba teksta, priloženi snimci su selektivno montirani tako da su izbačeni svi komentari s hrvatske televizije koji ukazuju na negativne aspekte iskopavanja litijuma.

 

Izvor: Raskrikavanje

Tagovi

Povezani tekstovi