Ministarstvo omladine: Rad članova Saveta za mlade nije plaćen

Izvor: N1
Izvor: N1

Aktiviste Ivana Bjelića i Nikolu Ristića Informer je 15. avgusta na svojoj naslovnici nazvao „bednicima“, „lažnim ekolozima“, „nasilnicima“ i „opasnim siledžijama“. U svojoj imitaciji istraživačkog novinarstva ovaj dnevni list tvrdi da je Bjelića i Ristića „raskrinkao do koske“ tako što je „došao do dokumentacije“ koja pokazuje da njih dvojica „imaju funkcije u Savetu za mlade, koji je osnovala i finansira Republika Srbija“.

 

Do pomenute „dokumentacije“ (a zapravo rešenja na jednom A4 papiru) mogao je doći bilo ko s internet konekcijom, budući da je javno dostupna skoro godinu i po dana na sajtu Ministarstva turizma i omladine. To su pre Informera – s drugačijim podtekstom – učinili i pojedini tviteraši (12), insinuirajući da su Bjelić i Ristić zapravo prikriveni saradnici vlasti.

 

Silni milioni

 

Savet za mlade je telo osnovano 2014. godine u skladu sa Zakonom o mladima. Ima ukupno 44 člana, od čega je 18 predstavnika mladih, koje ne bira Vlada Srbije, već ih delegiraju udruženja i savezi mladih – devetoro Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS), a devetoro Savez izviđača Srbije.

 

Informer u svom tekstu u nekoliko navrata dovodi u vezu članstvo Bjelića i Ristića u Savetu za mlade s nekakvim „silnim milionima“. Opis tokova novca prilično je nejasan, pa se može čitati na dva načina: da su „silni milioni“ nadoknada za rad u Savetu za mlade ili da se članstvom u Savetu za mlade obezbeđuju „silni milioni“ zastupljenim udruženjima. Ni jedno ni drugo nije tačno. Udruženja ne dobijaju novac za učešće u Savetu za mlade, a ne dobijaju ga ni pojedinci.

 

Angažman u Savetu je volonterskog karaktera

 

Iz Ministarstva turizma i omladine našoj redakciji je rečeno da rad članova Saveta za mlade „nije plaćen“, a nije plaćen ni rad u svim „eventualnim stručnim timovima i radnim grupama nastalim na osnovu Odluke o obrazovanju Saveta za mlade“.

 

To je moguće potvrditi i posredno – uvidom u listu prihoda javnih funkcionera koji su takođe članovi Saveta za mlade. Na primer, registar Agencije za sprečavanje korupcije pokazuje kako ministar turizma i omladine Husein Memić – ujedno i predsednik Saveta – nema prihode po ovom osnovu.

 

Tekst Informera preneo je i portal 24 sedam.

 

Izvor: FakeNews Tragač

Tagovi

Povezani tekstovi