Ubijen novinar u Pojasu Gaze, optužuje se izraelska vojska

Slika: Canva
Slika: Canva

Ministarstvo zdravlja vlade Hamasa u Gazi i jedan palestinski mediji javili su da je ubijen jedan novinar izraelskim pucnjima na jugu Pojasa Gaze.

 

„Telo Ibrahima Muhareba doneto je u bolnicu Naser“ u Kan Junisu danas, saopštilo je ministarstvo.

 

Portal PDN (Palestine Daily News) za koji je Muhareb radio je objavio da je on poginuo juče posle pucnja „izraelske okupacije“ na njega i grupu novinara u kvartu Hamad-grad u Kan Junisu.

 

Još dva novinara koja su bila sa njim u trenutku napada su ranjena i juče uveče su primljena u bolnicu Naser u Kan Junisu, rekao je novinar Frans presa koji je bio tamo.

 

Video snimci koji kruže društvenim mrežama a koji Frans pres nije mogao da autentifikuje odmah prikazuju jedno izraelsko oklopno vozilo kako se približava tom kvartu i čuju se pucnji. Prema snimcima najmanje jedan muškarac koji je nosio prsluk sa označenim „Press“ na njemu beži od pucnja i čuje se neko ko kaže: „Ibrahim je ranjen, gde je on“.

 

„Telo Ibrahima Muhareba pronađeno je jutros u Hamas-gradu“ ogromnom stambenom kompleksu koji je izgradio Katar ali koji je pretvoren u ruševine u ratu koji je počeo posle napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

 

Na upit Frans presa izrealska vojska odbila je da govori o okolnostima smrti Muhareba bez preciznih geografskih koordinata mesta gde je navodno pucano i kopije njegove lične karte.

 

„Izraelska vojska nikad nije namerno ciljala i nikad neće ciljati novinare“, rekao je jedan vojni portparol.

 

Sindikat palestinskih novinara osudio je „ubistvo“ i optižio izraelsku vojsku da sprovodi organizovanu kampanju da ubije novinare u Gazi.

 

Od početka rata izraelska vojska ubila je više novinara koje optužuje da su „teroristi“ članovi oružanog ogranka Hamasa ili Islamskog džihada.

 

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) danas je saopštio da je najmanje 113 novinara ili zaposlenih u medijima ubijeno od početka rata u Gazi, i da je to najsmrtonosniji period za novinare od kada je ta organizacija počela da beleži te podatke 1992. godine.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi