BIRODI: Vlada opstruiše Savet za NVO – koristi upitne ruske i kineske informacije

Izvor: N1
Izvor: N1

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) optužio je Vladu Srbije da opstruiše rad Saveta za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, koristeći „upitne kineske i ruske informacije“.

 

Navodeći da Vlada Srbije i posle sto dana rada nije imenovala svoje članove u Savet za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, Birodi je navfeo u saopštenju da to telo stoga nema pravne uslove za rad.

 

Suspendovanje rada tog vladinog tela ima pogubne posledice u periodu kada se društvo suočavamo sa slučajevima nenamenskog trošenja budžetskih sredstava od dela civilnog društva, za koje se ne pokreću sudski postupci, a na koje su ukazale Građanske inicijative i BIRN, kao i sa pojavom „Kineskog izveštaja o NED-u“ i medijskim objavama u kojima se civilno društvo predstavlja kao „CIA špiunsko“ i „plaćeničko izdajničko“ uz izostanak informacija o prirodi finansiranja i realizacije projekta čime se ugrožava ustavnom garantovano pravo na udruživanje.

 

Savet ne radi ni u trenutku kada postoje zalaganja za donošenje Zakona o stranim agentima, koje takođe uskraćuje Ustavom zagarantovana ljudska prava.

 

„U takvom ambijentu Savet za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva predstavlja državni, odnosno institucionalni mehanizam koji treba da da odgovor i rešenja za aktulnu situaciju“, upozorio je Birodi.

 

Izostanak popune članovima Vlade u Savetu budi sumnje u iskren odnos Vlade prema tom telu, ali i u namere Vlade po pitanju odnosa prema civilnom društvu kao elementu demokratskog društva u Srbiji.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi