EFJ: Tražimo da se prijetnje silovanjem novinarkama kazne

slika: canva
slika: canva

Dana 25. jula 2024. godine, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore izdao je mišljenje sa preporukama u vezi sa istragom prijetnji silovanjem usmjerenim prema novinarkama iz nekoliko medijskih kuća u Crnoj Gori. Prema zakonu, Uprava policije je dužna da u roku od 30 dana od prijema mišljenja podnese izvještaj o preduzetim radnjama i mjerama u cilju sprovođenja preporuka.

 

Evropska federacija novinara (EFJ) pridružuje se svom crnogorskom članu, Sindikatu medija Crne Gore (SMCG), u hitnom pozivu nadležnim organima da zaštite novinarke od mizoginih i seksističkih prijetnji, osiguravajući da se istrage tretiraju sa ozbiljnošću koju zaslužuju, uključujući utvrđivanje rodnog motiva i veze sa novinarskim radom. Kako se približava rok od 30 dana, EFJ poziva Upravu policije na pojašnjenje i transparentnost, te snažno ohrabruje da nastavi sa preduzimanjem svih potrebnih mjera, uključujući međunarodnu pravnu pomoć, kako bi prikupila dokaze i identifikovala i procesuirala počinioce tih neprihvatljivih krivičnih djela.

 

U decembru 2023. godine, nepoznata osoba poslala je e-mail sa prijetnjama silovanjem urednici  “M portala”, Danici Nikolić, koja je već bila meta online prijetnji smrću u septembru 2022. godine. Prijetnje su bile upućene i njenim koleginicama iz različitih medija, uključujući Tamaru Nikčević, Bojanu Dabović, Mirku Dević i Slavicu Kruščić Vasović. E-mail, koji je poslat sa adrese “[email protected]”, odmah je prijavljen policiji.

 

Dana 15. januara 2024. godine, u nedostatku rezultata istrage, mreža Safe Journalists, čiji je član SMCG, obratila se Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore, koji je zvanično zatražio od Uprave policije da pruži informacije o mjerama i radnjama preduzetim za identifikaciju i procesuiranje počinioca prijetnji silovanjem: da li je slučaj tretiran kao krivično ili prekršajno djelo, i da li je uzet u obzir bilo kakav mogući motiv mržnje prema novinarkama.

 

Dana 16. februara 2024. godine, Odjeljenje za podršku organizacionim jedinicama policije, unapređenje rada policije i analitiku je dostavilo odgovor. Na osnovu istražnog postupka i preduzetih mjera, utvrđeno je da su zaposleni u Upravi policije preduzeli mjere i radnje, kako samostalno tako i uz međunarodnu pravnu i policijsku pomoć, kako bi rasvijetlili prijavljene slučajeve novinarke Danice Nikolić i njenih koleginica. “Međutim, preduzete mjere i radnje nijesu dovele do utvrđivanja svih činjenica, identifikacije i procesuiranja odgovornih, niti su napravljeni koraci na utvrđivanju postojanja veze između upućenih prijetnji novinarkama i njihovog ličnog svojstva, kao motiva mržnje, koje može da se ogleda u njihovom polu, odnosno rodu, kao i novinarskim aktivnostima i doprinosu javnoj raspravi”, navodi se u mišljenju Ombudsmana.

 

“Iako policijski službenici nisu ostali pasivni u odgovoru na podnijete prijave, nisu uspjeli uspostaviti jasnu vezu između napada i motiva za targetiranje novinarki na osnovu njihovog rada i pola. Prema standardima Evropskog suda za ljudska prava, državne vlasti, poput policijskih službenika i tužilaca, moraju uzeti u obzir ranjivu poziciju novinara kada su napadnuti”, kazao je predsjednik SMCG, Radomir Kračković.

 

“Identifikovanje počinilaca i utvrđivanje njihovih motivima od ključne je važnosti kako bi se novinari osjećali zaštićenima, i na kraju odvratili počinioce od ponavljanja istih krivičnih djela,” izjavila je predsjednica Evropske federacije novinara, Maja Sever.

 

Izvor: Sindikat medija Crne Gore

Tagovi

Povezani tekstovi