Kazne za vređanje novinara od 50 do 300 evra. Ali u Litvanji

Ilustracija: Canva
Ilustracija: Canva

Evropska federacija novinara pozdravila predlog izmena zakona u litvanskom parrlamentu koji predviđa kazne za vređanje i ponižavanje novinara i pozvala sve evropske zemlje da provedu slične mere u skladu s Preporukom Saveta Evrope o zaštiti novinarstva i sigurnosti novinara

 

Predsednica litvanskog parlamenta Viktorija Čmilyte-Nilsen, predložila je početkom avgusta izmene i dopune Zakona o prekršajima koje predviđaju kazne od 50 do 300 evra za vređanje ili ponižavanje novinara. U pitanju su uvrede koje se izražavaju pisanim ili verbalnim putem, ali i neverbalni pokreti tela koji imaju uvredljivo značenje.

 

Cilj amandmana je da se zaštite novinari od zlostavljačkog ponašanja i osiguraju da slobodno obavljaju profesionalnu dužnost informisanja javnosti.

 

Evropska federacija novinara (EFJ) pozdravila je ovu inicijativu i pozvala sve evropske zemlje da provedu slične mere u skladu s Preporukom Saveta Evrope o zaštiti novinarstva i sigurnosti novinara.

 

Štite političare ali ne i novinare

 

U Litvaniji postoje kazne za ista dela kada ona ugrožavaju čast i dostojanstvo političara, službenika ili pripadnika obaveštajnih službi, dok se smatraju „manjim kršenjem javnog reda“ kada su u pitanju novinari.

 

Profesionalne novinarske organizacije u ovoj zemlji redovno protestuju zbog slučajeva kada se novinari suočavaju sa uvredama i poniženjima. U obrazloženju predloga zakona se navodi da ovakvo ponašanje postaje uobičajeno na javnim mestima kada novinari prikupljaju informacije, kao i da su na taj način ometani u obavljanju svog posla.

 

Predsednik udruženja litvanskih novinara (LZS) Dainius Radzevičius, rekao je da je ova inicijativa najbolja preventivna mera protiv agresivnog ponašanja prema novinarima.

 

„U Litvaniji su slobode i prava novinara garantovani sa nekoliko zakona. Agresivno ponašanje, međutim, pa čak i uvrede i dalje se koriste protiv novinara. Zbog toga je inicijativa predsednice parlamenta da se takve aktivnosti kazne, nadam se, najbolja preventivna mera“, kaže Radzevičius.

 

Savet Evrope traži kazne za pretnje i vređanje novinara

 

Preporuka Saveta Evrope o zaštiti novinarstva i bezbednosti novinara, usvojena pre osam godina i zalaže se za uvođenje sankcija protiv onih koji prete i vređaju novinare. Od usvajanja Preporuke, međuim, jedva da je preduzeto nekoliko koraka ka boljoj zaštiti bezbednosti novinara.

 

Evropska federacija novinara smatra da litvanski primer treba da posluži kao model za druge evropske zemlje, čak i ako ne bude usvojen.

 

Generalni sekretar EFJ-a Rikardo Gutijerez ističe da novinari treba da imaju pravnu zaštitu kao i funkcioneri:

 

„Baš kao što određeni nosioci javnih funkcija uživaju povećanu pravnu zaštitu, potpuno je zdravo i normalno da je imaju i novinari, kao branioci javnog interesa“.

 

Izvor: Cenzolovka

Tagovi

Povezani tekstovi