USAID/IREX i NUNS: jednodnevni seminari u Novom Pazaru, Kragujevcu, Subotici, Zaječaru i Vranju

U skladu sa Poslovnim planom Udruženja, NUNS je odlučio da posveti posebnu pažnju pravnoj zaštiti svojih članova. U leto 2009. u saradnji sa IREX-om Udruženje je obnovilo uslugu besplatnih pravnih saveta. Pored besplatnih pravnih saveta, saradnja sa IREX-om omogućila je i organizaciju dva seminara Radna prava u doba ekonomske krize namenjena medijskim profesionalcima Srbije. Posle završetka projekta sa IREX-om, davanje pravnih saveta, kao i organizacija seminara o Zakonu o radu, Zakonu o javnom informisanju i Krivičnom zakonu koji su održani u Beogradu početkom 2010. godine, podržala je organizacija Zaštitnici ljudskih prava.


Rezultati internih istraživanja NUNS-a i drugih profesionalnih organizacija jasno pokazuju da potreba za ovakvom vrstom seminara i dalje postoji, a naročito kod medijskih profesionalaca koji rade u manjim, lokalnim medijima širom Srbije.


Odgovarajući na potrebe svoji članova, uz pomoć IREX-a Udruženje će organizovati pet jednodnevnih seminara van Beograda i to sledećim gradovima:




  Novi Pazar – u petak, 14. maja


Kragujevac – u ponedeljak, 17. maja


Subotica – u ponedeljak, 31. maja


Zaječar – u petak, 11. juna


Vranje – u sredu, 16. juna




Jednodnevni seminar Uticaj Zakona o radu i Zakona o javnom informisanju na rad medijskih profesionalaca održaće gdja. Snežana Đokić, advokatica koja je pružala besplatne pravne članovima NUNS-a i gosp. Dragan Lazarević, advokat koji predstavlja članice udruženja Lokal Pres.




Tokom dana stručnjaci će sa polaznicima preći sledeće teme 



  • Ugovor o zasnivanju radnog odnosa: vrste i elementi zakonitog ugovora

  • Prestanak radnog odnosa: vrste, upozorenje pred otkaz, pravo na otpremninu

  • Ostvarivanje i zaštita prava iz radnog odnosa

  • Uticaj privatizacije medija na ostvarivanje prava medijskih profesionalaca

  • Uloga sindikata u medijskoj industriji

  • Zakon o informisanju u kontekstu ostvarivanja i zaštite radnih prava

  • Krivični zakon informisanju u kontekstu ostvarivanja i zaštite radnih prava



Predviđeno je da pored šest polaznika iz gradova u kojima će se seminar održati, seminaru prisustvuje i po šest polaznika iz okolnih gradova čiji će putni troškovi biti pokriveni.




Pored organizacije seminara, tokom ovog projekta biće pripremljena i izdata kratka brošura sa ciljem da odgovori na najčešće postavljana pitanja skupljena tokom seminara i na osnovu iskustva davanja pravnih saveta. Brošura će se baviti temom radnih prava, Krivičnog zakona u kontekstu radnih prava i Zakona o javnom informisanju. Uz štampano izdanje koje će biti distribuirano preko poverenika NUNS-a, brošura će biti dostupna i online u PDF formatu na sajtu Udruženja. 


Za više informacija o seminarima kontaktirajte Maju Vasić-Nikolić putem emaila na [email protected].




Realizaciju ovog projekta mogućila je organizacija IREX Serbia Media Assistance Program finansirana od strane USAID-a.

Tagovi

Povezani tekstovi