Nasilje generiše nasilje

On je dodao da je nasilje deo svakodnevice i da je potrebno da mediji pišu o tome i ne prikrivaju stvari.


– Nasilje je, nažalost, deo naše stvarnosti i veoma je prisutno. Reč je o nacionalnom klišeu koji mora određenom kampanjom da se razbije i ukaže na to da nasilje nije moć, niti snaga – naveo je Ćurgus Kazimir.


Sveta Marjanović, zamenik glavnog urednika lista Pres, napomenuo je da priča o tragediji pevačice Ksenije Pajčin i manekena Filipa Kapisode dve nedelje nije silazila sa naslovnih strana mnogih novina, kao i da je to jedan od retkih takvih slučajeva koji je doveo do povećanja tiraža za čak 20 odsto.


Leposava Kron, direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, naglasila je, kada je reč o slučaju ovog ubistva i samoubistva, da je prirodno što takav slučaj izazvao veliko interesovanje publike i medija, jer je reč bila o javnim ličnostima.


– Na neki način to je bilo neizbežno i tako je svuda u svetu, što nije krivica medija. Podsetimo da su mediji godinama pisali o smrti lejdi Dajane i da to niko nije mogao da prekine – rekla je Kron.


Ona je napomenula da mnogi koji imaju psihološke probleme u ljubavnim odnosima mogu uzeti ovaj slučaj kao model za razrešenje krize, što je prouzrokovalo nakon toga seriju sličnih zločina. Kako je objasnila, „nasilje generiše nasilje“. Prema njenim rečima, globalne statistike ukazuju na to da je zabeležen porast nasilničkog kriminala i ubistava za 30 odsto, a svih ostalih oblika nasilja za 20 odsto.


 

Tagovi

Povezani tekstovi